Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh na srečanju pri predsedniku vlade

Danes sta se sestala varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek in predsednik vlade Janez Janša. Srečanje je bilo namenjeno dogovoru o nadaljnjem sodelovanju ter seznanjanju predsednika vlade s problemi, ki jih pri svojem delu zaznava varuh, pa še niso razrešeni.

Dostikrat se namreč v praksi dogaja, da se ministrstva ne odzovejo na urgence varuha, kar povzroči to, da se problemi posameznikov ne razrešujejo, kakor bi se morali. Varuh in predsednik vlade sta se zato dogovorila, da bo o vsaki drugi urgenca odslej vedno obveščen tudi predsednik vlade. Janša je Hanžka tudi povabil, da se s svojimi predlogi vključi v pripravo novih predpisov. V ta namen sta se sogovornika dogovorila, da bodo prihodnja srečanja sklicana po potrebi, sicer pa vsaj enkrat letno ob predaji rednega letnega poročila varuha.

Spregovorila sta tudi o aktualni romski problematiki. Janša je varuhu zatrdil, da bo vlada za razrešitev te problematike pripravila poseben zakon. Varuh tak zakon podpira, vendar pa je Janšo opozoril, da zgolj zakon ni dovolj, temveč bi vlada morala izoblikovati nacionalni program, ki bi reševal tako bivanjske kot socialne in izobrazbene težave romske skupnosti ter tako zagotovil dolgoročno naravnano pomoč romom.

Spregovorila sta tudi o Zakonu o duševnem zdravju, ki že vrsto let čaka na sprejetje in bi ljudem v duševni stiski predstavljal eno redkih varovalk ter o zakonu, ki bi celostno urejal problematiko nasilja v družini in še zdaj ni dokončno pripravljen. Janša je zagotovil, da bodo ti zakoni uvrščeni v zakonodajni program za leto 2005, ki ga pripravlja vlada.

Poleg zgoraj omenjenega pa je varuh predsednika vlade opozoril še na nedopustno dolgo odločanje o stikih staršev z otroki, na potrebo po čim hitrejši razrešitvi problematike izbrisanih ter na problematiko nadomestil za uporabo nezazidanih stavbnih zemljišč.

Vir: VČP, 26.1.2004

 

Natisni: