Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Iz srečanja z ministrom za javno upravo

Na ministrstvu za javno upravo sta se danes sestala varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek in minister za javno upravo Gregor Virant. Spregovorila sta tako o operativnih zadevah, kot so vzpostavljanje uslužbencev za zveze in pomoč pri distribuciji biltena varuha, kot o aktualnih vprašanjih s področja javne uprave in varstva človekovih pravic.

Tako varuh kot minister vidita ključno vlogo ministrstva za javno upravo v koordiniranju ministrstev, spremljanju in nadziranju javne uprave ter racionalizaciji javne uprave. Varuh, ki že dalj časa opozarja da naj se službe, ki se ukvarjajo z javno upravo, povežejo v enotno ministrstvo, seveda pozdravlja ustanovitev tega ministrstva ter pri tem poudarja, da mora imeti ministrstvo za javno upravo veliko podporo predsednika vlade, saj kot koordinator posega na področja delovanja vseh ministrstev.
Sicer pa so bila na sestanku izpostavljena ključna prednostna področja, kjer bo moralo ministrstvo še posebej zagrabiti za delo kar bo varuh s svojimi sodelavci tudi skrbno spremljal. Gre za področja dostopa do informacij javnega značaja, poslovanja s strankami oz. ustreznega in prijaznega odnosa uslužbencev do državljanov in podjetij, ki prihajajo v stik z javno upravo ter upravnih zaostankov.

Sestanek varuh na splošno ocenjuje pozitivno, saj se oba z ministrom zavzemata za čim bolj učinkovito javno upravo, ki bo prijazna do uporabnika, odprta in transparentna.

 

Natisni: