Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh se udeležuje 8. konference Mednarodnega združenja ombudsmanov in srečanja članov uprave IOI

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek se bo v dneh od 7. do 10. septembra udeležil 8. konference Mednarodnega združenja ombudsmanov (IOI), ki bo potekala v Quebecu v Kanadi. Ta konferenca bo po štirih letih zopet združila vse člane Mednarodnega združenja ombudsmanov ter ostale, ki se aktivno ukvarjajo z varstvom človekovih pravic na različnih koncih sveta.

 Še pred pričetkom konference in sicer 4., 5. in 6. septembra pa na istem mestu poteka tudi srečanje članov uprave IOI, kamor je vključen tudi slovenski varuh Matjaž Hanžek, ki je leta 2001 prevzel funkcijo Evropskega direktorja Mednarodnega združenja ombudsmanov  za Vzhodno in Osrednjo Evropo. Srečanje je namenjeno izvolitvi novih članov uprave.

 Mednarodno združenje ombudsmanov je bilo ustanovljeno leta 1978 in združuje vse organizacije ombudsmanov širom sveta. Njegovi glavni cilji so promocija koncepta ombudsmana in spodbujanje njegovega razvoja po svetu, razvoj in operacionalizacija programov, ki omogočajo izmenjavo informacij in izkušenj med ombudsmani po svetu ter izobraževalnih programov za ombudsmane, spodbujanje in podpora raziskovalne dejavnosti v institucijah, zbiranje, shranjevanje in širjenje informacij, nudenje finančne pomoči z namenom spodbuditi razvoj koncepta ombudsmana v državah, ki ga še nimajo, ipd.

 Tema tokratne konference je »Ravnovesje med dolžnostmi, ki izvirajo iz državljanske pravice in prepoznavanjem posameznih pravic in obveznosti - vloga ombudsmanov«, ki ima namen promovirati nove ideje in pospešiti diskusije v zvezi z obstoječimi zadevami, ki se nanašajo na delo ombudsmanov.

 Konferenca bo razdeljena v tri plenarna zasedanja. Prvo se bo ukvarjalo s spoštovanjem človeške raznolikosti in splošnim razumevanjem demokratičnih vrednot. Na drugem zasedanju se bodo udeleženci posvetovali o odgovornosti ombudsmanov pri razvijanju etike v javnem sektorju v luči socialno političnih in ekonomskih sprememb, na zadnjem pa bodo spregovorili o tem ali lahko prepoznavanje pravic in svoboščin posameznikov preživi pritisk stopnjevanja varnosti. Zadnji dan konference bo namenjen zasedanju generalne skupščine IOI ter srečanju novih članov uprave IOI.

 Podrobnejše informacije o konferenci najdete na spletni stran 8. konference Mednarodnega združenja ombudsmanov.

 

 

Natisni: