Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Hanžek z Jovanovičem o političnih razmerah in človekovih pravicah v Srbiji

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek je danes sprejel Čedomirja Jovanoviča, ustanovitelja beograjskega Centra za moderno politiko in nekdanjega podpredsednika srbske vlade. Jovanovič je predstavil politične razmere v Srbiji in varuhu pojasnil stanje človekovih pravic v Srbiji. Jovanovičev dvodnevni obisk v Sloveniji sicer organizira Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES) iz Ljubljane.

Hanžek in Jovanovič sta se tudi dogovorila, da bo slovenski ombudsman novembra letos obiskal Beograd, kjer se bo udeležil konference, namenjene promociji človekovih pravic in vzpostavitvi institucije varuha človekovih pravic v Srbiji, ki jo organizira Center za moderno politiko, je v današnjem sporočilu za javnost zapisal IFIMES.

Najbližji sodelavec lani umorjenega premiera Srbije Zorana Djindjiča se bo v Ljubljani srečal s slovenskimi politiki in predstavniki nevladnega sektorja. Jovanovič se sicer želi med svojim obiskom v Ljubljani predvsem podrobno seznaniti s slovenskimi izkušnjami pri vstopu v Evropsko unijo in zvezo NATO ter izkušnjami z mediji v tranzicijskem obdobju. Po njegovem mnenju bi morala Srbija izkoristiti slovenske izkušnje in strokovnjake, ki so sodelovali v procesih vstopanja v evroatlantske povezave.

 

Natisni: