Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Prepih pravic ob obletnici Konvencije otrokovih pravic

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek pripravlja v sodelovanju s I.gimnazijo Celje prireditev z naslovom Prepih pravic, ki je namenjena obeležitvi 14. obletnice Konvencije o otrokovih pravicah. Konvencijo je Generalna skupščina Združenih narodov sprejela 20. novembra 1989, veljati pa je začela 2. septembra 1990.

Akcija Prepih pravic skuša slediti 12. členu Konvencije o otrokovih pravicah, ki izraža pravico do prostega izražanja mnenj o vsem, kar je v zvezi z otroki. Glavni namen te akcije je torej doseči čim večje sodelovanje ter aktivno razmišljanje otrok samih o problemih, ki jih zadevajo. Na varuhovo pobudo dijaki drugega in tretjega letnika že cel november izvajajo delavnice na temo »nasilje v družini«, kjer na glas in samostojno razmišljajo o tem problemu.

 Akcija se bo zaključila v četrtek 20. novembra ob 10. uri na I. gimnaziji Celje, kjer se bodo dijaki predstavili z dramsko igro »Naše življenje«, kateri sledi plenarni del, ki bo oblikovan kot novinarska konferenca, na kateri bodo srednješolci predstavili svoje ugotovitve podkrepljene s primeri in argumenti. Ob tej priložnosti se bo z njimi srečal tudi varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek, jim spregovoril nekaj besed in se pogovoril o njihovih težavah.

 Akcija Prepih pravic sodi v okvir varuhovih prizadevanj spodbuditi otroke in mladostnike, da jasno in glasno spregovorijo o svojih težavah in da na glas razmišljajo o določenih temah, ki jih zadevajo in med katerimi so njihove pravice vsekakor osrednjega pomena. Prav tako pa takšne akcije varuhu omogočajo, da se še bolj seznani s težavami in pogledi otrok in mladostnikov ter se na ta način približuje čim boljšemu reševanju njihovih problemov.

Vir: VČP, 19. november 2003

 

Natisni: