Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Okrogla miza na temo človekovih pravic seksualnih manjšin

Včeraj so se o ureditvi položaja seksualnih manjšin v Ljubljani za okroglo mizo pogovarjali evropska poslanka Sophie in't Veld, varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek, svoj pogled pa je kot poslušalec prispeval še Jelko Kacin, sicer slovenski evroposlanec.

Nizozemska poslanka Evropskega parlamenta Sophie in't Veld je povedala, da zadnje čase opažajo, da v mnogih državah članicah Evropske unije homofobija narašča. Pri tem poseben primer predstavlja Slovenija, kjer je bilo homofobne izjave slišati celo od ministra za delo, družino in socialne zadeve Janeza Drobniča. Po drugi strani pri nekaterih državah članicah opažajo premike naprej pri urejanju položaja seksualnih manjšin. In't Veldova, ki je tudi članica Skupine za pravice gejev in lezbijk pri Evropskem parlamentu, močno upa, da bo to pot ubrala tudi Slovenija, ki je trenutno z umikom zakonskega predloga stopila korak nazaj. Evroposlanka upa, da bo njen obisk v Sloveniji pripomogel h končnemu čim boljšemu rezultatu.

Tudi Kacin je dejal, da ne vidi druge možnosti kot je internacionalizacija problema. "Da so geji in lezbijke stvar bolezni, je miselni vzorec izpred 60 let, ko je bila Romom, gejem, lezbijkam in umsko prizadetim namenjena perspektiva v krematoriju," je poudaril Kacin.

Varuh Hanžek pa je dejal, da sicer lahko vsakdo misli, kakor želi, toda ne tisti, ki je na položaju in ki mora biti pristojen za neko področje.

Poslanstvo omenjene skupine pri Evropskem parlamentu je med drugim promocija osnovnih pravic, med katerimi je eno pomembnih pravil, da diskriminacija na osnovi spolne usmerjenosti ni dovoljena, je pojasnila in't Veldova.

 

Natisni: