Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh udeležencem posveta poudaril pomen zagovorništva pri skrbi za duševno zdravje otrok

Varuh na posvetu zagovorništva otrok

Institucija Varuha človekovih pravic danes, 6., in jutri, 7. oktobra 2023, v Termah Čatež organizira  tradicionalni strokovni posvet o zagovorništvu otrok z naslovom Zagovorništvo kot podporno okolje za varovanje in krepitev duševnega zdravja otrok in mladostnikov. Udeležujejo se ga zagovornice in zagovorniki, njihovi koordinatorji ter članice in člani Strokovnega sveta za zagovorništvo. Na dvodnevnem posvetu se bodo posvetili razumevanju duševnega zdravja otrok za boljšo podporo otrokom v procesu zagovorništva.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je v svojem uvodnem nagovoru opozoril na najrazličnejša tveganja, ki vplivajo na duševno zdravje ljudi, posebej otrok, individualistično usmerjena družba pa nalaga vse več zahtev in pričakovanj tudi otrokom in mladim ob hkratnem zmanjševanju virov pomoči in podpore iz okolja. Izpostavil je pomen zagovorništva pri blaženju stisk ali duševnih težav otrok, ki pridejo v postopek.

»Zagovorniki imate v rokah znanje in veščine, s katerimi lahko stiske otrok zmanjšate, jih potrpežljivo poslušate in jih vztrajno vodite k cilju. Razbremenitev, potrpežljivost in vztrajnost so odraz kvalitetnih medsebojnih odnosov, dobrega duševnega stanja družbe in človečnosti. Istočasno pa predstavljajo poglavitne vrline zagovorniškega procesa,« je dejal.

Poudaril je, da so otroci, ki sodelujejo z zagovorniki, videni in slišani, kar je za marsikaterega morda celo prvič. »Biti viden in slišan, biti upoštevan in spoštovan, pa so osnovne prvine dobrega duševnega zdravja,« je dejal. Poudaril je še, da zagovorništvo otrok ni terapija, ima pa terapevtske učinke. Otrok je v procesu zagovorništva deležen nespecifične oblike pomoči, saj lahko izrazi svoje izkušnje in misli, mogoče ga je opolnomočiti in mu pomagati razvijati njegove socialne spretnosti, morda celo krepiti samozavest in samopodobo.

Varuh je izpostavil še pomen preventivnega prepoznavanja duševnih stisk pri otrocih in mladih tudi skozi proces zagovorništva, ob tem pa zagovornice in zagovornike pozval, naj ne pozabijo na svoje duševno zdravje, saj lahko srečevanje s stiskami otrok pusti na človeku brazgotine. »Nujno je, da imate tudi vi možnost razbremenitve in krepitve lastnega duševnega zdravja. Le duševno zdravi odrasli smo lahko opora otrokom, ki še niso dovolj zreli, da bi zmogli sami premagovati pasti življenja,« je še poudaril in se jim zahvalil, da prispevajo k temu, da se otrokom pokaže, da je svet vendarle lahko varen prostor in da so oni v njem vredni.

Natisni: