Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Ob svetovnem dnevu družin: Investicija države v skrb za družine je investicija v zdrav razvoj družbe

Ob svetovnem dnevu družin, ki ga zaznamujemo 15. maja, je varuh človekovih pravic Peter Svetina spomnil, da 53. člen ustave državi nalaga dolžnost, da varuje družino, materinstvo, očetovstvo, otroke in mladino ter ustvarja za to potrebne razmere.

"Na področju družine in družinskega življenja smo priča pomembnim spremembam, posebne izzive je naložila tudi pandemija. Kljub spremembam ostaja družina za posameznike izredno pomembna temeljna celica. Ne smemo pozabiti na daljnoročni vpliv dogajanja v družinah, zato je skrb zanje posebno pomembna," je opozoril varuh.

Dodal je še, da mora skrb za družine temeljiti na konceptu vključevanja, družine pa morajo biti obravnavane celostno. Pri tem je treba odgovoriti na vprašanja enakosti spolov, socialne vključenosti, ščititi najranljivejše in poskrbeti za različne oblike pomoči in podpore. To nalogo je mogoče dobro opraviti le s tesnim medsektorskim povezovanjem ter ustreznim sodelovanjem s strokovnjaki.

"Investicija države v skrb za družine je investicija v zdrav razvoj družbe," ob svetovnem dnevu družine še poudarja varuh Peter Svetina. 

Natisni: