Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja poslovala v Brdih in v 40. maraton pospremila avtorja projekta 42 maratonov v 42 dneh

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je v sredo, 3. 10. 2018, obiskala občino Brda, kjer je obravnavala 11 prijav. V Brdih ni bilo zaznati zgodb o revščini, veseli jo tudi nizka stopnja brezposelnosti ter skrb občinske uprave za vse prebivalce.

Nekaj pobudnikov je potožilo nad slovenskim zdravstvom, zato je bila vesela pojasnila župana Franca Mužiča, da se v Brdih to področje ureja in da bodo Brike in Brici dobili pediatra in zdravnika.

Kot drugje po Sloveniji se je z namestnikom Tonetom Dolčičem in svetovalcema Varuha Gašperjem Adamičem Metlikovičem in Natašo Bratož srečala s primeri medsosedskih sporov, nič nenavadnega je bil primer hrupa iz lokala, ki moti sosede. Nanje se je obrnila Civilna iniciativa iz Medane zaradi bazne postaje. Župan pa je v pogovoru vaurhinjo podrobno orisal prizadevanja občine, da se to vprašanje ustrezno uredi. Obravnavali so tudi primera v zvezi s postopki dedovanja.

Varuhinja se je srečala tudi z mamo, ki kot družinska pomočnica skrbi za svojega otroka s posebnimi potrebami. Izpostavila je problem, da družinski pomočniki nimajo niti dneva bolniške, ne dopusta, niti ne morejo svojih otrok začasno, zaradi morda osebnega pregleda pri zdravniku, prepustiti komu v skrb brez da bi to od njih terjalo izdatna sredstva. Varuhinja je odločila prier vzeti pod drobnogled.

Varuhinja je obisk Brd zaključila v Šmartnem, kjer je kot ambasadorica projekta na start  40. maratona projekta 42 maratonov v 42 dneh pospremila vodjo projekta Bogomirja Dolenca in z njim odtekla en krog po vasici.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Natisni: