Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Gil-Robles poziva k čim hitrejši in dokončni razrešitvi problematike izbrisanih

Naloga Varuha človekovih pravic je tudi obveščanje mednarodnih institucij, ki delujejo na področju varovanja človekovih pravic, o kršitvah človekovih pravic v Republiki Sloveniji. Predvsem to velja za probleme, ki so bili izpostavljeni tudi v mednarodnih poročilih.

 Komisar za človekove pravice Sveta Evrope g.Alvaro Gil-Robles je oktobra 2003 predstavil poročilo o stanju na področju človekovih pravic v Sloveniji, kjer je med drugim opozoril tudi na problematiko izbrisanih, ki jo mora Slovenija čim prej urediti. 

Ker se je razreševanje problematike izbrisanih začelo izredno zapletati in odmikati od rešitve, je komisar za človekove pravice Gil-Robles sam izrazil željo, da ga ažurno informiramo ter prosil varuha, da poda svoje mnenje ob nastali situaciji.  Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek je komisarju posredoval kronološki pregled te problematike, posredoval vse informacije o nedavnih dogodkih na tem področju ter ob tem podal tudi svoje mnenje.

 Na podlagi zbranih informacij je komisar za človekove pravice Gil-Robles varuhu danes posredoval pismo. V svojem odgovoru je komisar poudaril, da je potrebno problem izbrisanih rešiti takoj in to na način, ki ga je določilo Ustavno sodišče ter da bo  potrebno spoštovati tudi bodočo odločbo Ustavnega sodišča o referendumu. Pravi tudi, da denar ni pravo merilo za spoštovanje človekovih pravic ter da uživanje človekovih pravic ne more biti odvisno od referendumskega izida.

 Ob koncu je Gil-Robles še podaril, da je potrebno gledati v prihodnost in ne v preteklost ter ta problem, ki se vleče že preveč časa, rešiti enkrat za vselej in to na način, ki bi se izognil povečevanju rasističnih in ksenofobnih čustev.

 Vir: VČP, 16. januar 2004

 

Natisni: