Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh človekovih pravic o varstvu človekovih pravic na usposabljanju nevladnih organizacij

Pomočnica vodje Centra za človekove pravice dr. Simona Drenik Bavdek se je v imenu institucije Varuha človekovih pravic udeležila usposabljanja slovenskih in hrvaških nevladnih organizacij za promocijo evropskih vrednot, ki od 14. maja do 15. maja 2024, poteka v Medulinu na Hrvaškem. Na usposabljanju je predstavila pristojnosti in delovanje institucije Varuha človekovih pravic (Varuh).

»Varuh je neodvisna državna institucija, ki skrbi za varstvo in spodbujanje človekovih pravic v Sloveniji. Vsako leto pripravi letno poročilo, v katerem predlaga številna priporočila, naslovljena na različne oblastne organe. Varuh nadzira oblast in omejuje njeno samovoljo pri poseganju v človekove pravice in temeljne svoboščine. Znotraj Varuha deluje Zagovorništvo otrok, ki omogoča, da je glas otrok slišan v različnih postopkih, v katerih so udeleženi. Posebna organizacijska enota znotraj Varuha je tudi Državni preventivni mehanizem, ki z obiski zaprtih ustanov preverja ravnanje z osebami, ki jim je bila odvzeta prostost, in preprečuje mučenje in drugo nečloveško ravnanje. Pomembno je zavedanje, da je pristojnost Varuha komplementarna drugim mehanizmom varstva človekovih pravic. Posameznice in posamezniki se torej lahko obrnejo na različne instiucije, toda le institucija Varuha je edina nacionalna institucija človekovih pravic v državi, postopek pri Varuhu pa je anonimen, brezplačen in neformalen,« je na srečanju izpostavila dr. Drenik Bavdek.

Usposabljanje v okviru projekta Impact4values, ki ga izvajajo Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS), Zaklada za razvoj lokalne zajednice (Slagalica) in Zaklada za ljudska prava i solidarnost (Solidarna), je namenjeno krepitvi nevladnih organizacij, ki s svojimi aktivnostmi promovirajo in ščitijo evropske vrednote. Udeležujejo se ga predstavniki 47 nevladnih organizacij, ki bodo po usposabljanju lahko učinkoviteje prispevali k zaščiti, promociji in ozaveščanju o človekovih pravicah in vrednotah Evropske unije.

 

 

Natisni: