Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Kobilarna Lipica se izmika prostovoljni izpolnitvi sodno priznane obveznosti

Pobudnica je uveljavljala pravico do odkupa stanovanja po stanovanjskem zakonu. Kobilarna Lipica ji je bila dolžna po sodni odločbi iz leta 1994, ki je bila potrjena s sodbo Višjega sodišča, dodeliti drugo primerno stanovanje in z njo skleniti prodajno pogodbo za odkup tega primernega nadomestnega stanovanja po pogojih iz stanovanjskega zakona. Kobilarna Lipica obveznosti iz sodne odločbe ni izpolnila.

Po našem posredovanju dne 18.9.1998, da naj izpolnijo obveznost iz sodne odločbe iz leta 1994, je Kobilarna odgovorila, da za to ni legitimirana, ker je po uveljavitvi Zakona o Kobilarni Lipica vse njeno premoženje prešlo v last države. Zato naj bi bila po njihovem mnenju za izpolnitev obveznosti iz navedene sodbe pristojna Republika Slovenija.

Dne 9.10.1998 smo se obrnili na Urad predsednika vlade RS in jih seznanili s stališčem Kobilarne Lipica ter zahtevali, da zagotovijo izvršitev navedene sodne odločbe. Za odgovor, ki smo ga prejeli šele 7.6. 1999, smo morali večkrat posredovati. V odgovoru je Urad predsednika vlade RS ugotovil, da dejstvo, da je država lastnik nepremičnega premoženja, s katerim upravlja Kobilarna Lipica, še ne pomeni, da je tudi prevzemnik njenih obveznosti. Kobilarna Lipica mora zato svoje obveznosti poravnati iz sredstev, s katerimi upravlja.

Z navedenim stališčem smo se strinjali in zahtevali od Kobilarne Lipica izvršitev sodne odločbe. Kobilarna Lipica nam je, zopet na podlagi več urgenc, šele dne 21.10.1999 odgovorila kratko, z enim stavkom: "...zadevo smo predali v reševanje odvetniku...". V kolikor Kobilarna Lipica ne bo izvršila sodne odločbe bo varuh o tem obvestil Urad predsednika vlade RS in predlagal ustrezno ukrepanje zoper odgovorne v Kobilarni Lipica.

 

Natisni: