Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Dediči čakajo na zapuščino

Zakon o dedovanju v 165. členu določa, da mora sodišče ves čas zapuščinskega postopka gledati na to, da se pravice strank čimprej ugotovijo in zavarujejo.

V zapuščinskem postopku leta 1990 umrlega zapustnika je bivše Temeljno sodišče v Mariboru enota v Mariboru dve leti kasneje izdalo sklep o dedovanju. Na pritožbo enega izmed dedičev je bil ta sklep razveljavljen. Sklep pritožbenega sodišča je bil skupaj z zapuščinskim spisom 18.5.1992 vrnjen sodišču prve stopnje v nov postopek.

Potrpežljivo čakanje dedičev na nadaljevanje postopka pod opr. št. D 679/92 Okrajnega sodišča v Mariboru ni obrodilo sadov. Sodnica, ki ji je bila zadeva dodeljena v reševanje, vse do njenega odhoda v pokoj v letu 1999 ni razpisala naroka za zapuščinsko obravnavo. Po posredovanju varuha človekovih pravic je sodnik, ki zdaj vodi ta zapuščinski postopek, pojasnil, da iz podatkov sodnega spisa ni razvidno, zakaj več kot sedem letni zastoj v obravnavanju. Zagotovil je, da bo narok za zapuščinsko obravnavo "mogoče razpisati še v letošnjem letu".

Predstojniku sodišča smo ob obravnavanju pobude predlagali, da z ukrepi na podlagi sodne uprave zagotovi redno, tekoče in koncentrirano obravnavanje tega dolgotrajnega zapuščinskega postopka.

 

Natisni: