Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Zdravniška tarifa z upoštevanjem javnega interesa

V letnem poročilu varuha človekovih pravic za 1998 smo opozorili, da pravilnik o zdravniški tarifi, kakor tudi njegove spremembe in dopolnitve, sprejema Zdravniška zbornica Slovenije brez soglasja ministrstva za zdravstvo. Izvršilni odbor zdravniške zbornice pa prav tako brez soglasja ministra za zdravstvo odloča o spremembi (zvišanju) vrednosti točke, ki je eden od elementov za določanje zdravniške tarife. Takšno ureditev je minister za zdravstvo pojasnil z dejstvom, da potreba po soglasju ni opredeljena v nobenem predpisu.

Res je, da noben predpis ne zahteva, da zdravniška zbornica sprejme pravilnik s tarifo za vrednotenje in obračunavanje zdravniških storitev v soglasju z ministrom za zdravstvo. Vendar pa tudi noben zakon zbornice ne pooblašča za sprejem pravilnika o zdravniški tarifi. Prav tako noben zakon ne določa, da bi lahko zdravniška zbornica sama določala ceno zdravniških in zobozdravniških storitev.

Statut Zdravniške zbornice med akti zbornice sicer našteva tudi pravilnik o zdravniški tarifi, vendar določanje te tarife ne more biti prosto in prepuščeno zgolj samim zdravnikom oziroma njihovemu stanovskemu združenju. Pravica do zdravstvenega varstva je temeljna človekova pravica. Država zdravstveno varstvo zagotavlja v javnem interesu. Prav minister za zdravstvo je tisti državni organ, ki je zavezan varovati javni interes na tem področju in bi moral dati soglasje k pravilniku o zdravniški tarifi že zato, ker se ta pravilnik uporablja tudi za plačilo storitev, povezanih z nalogami, ki jih zdravniška zbornica opravlja kot javna pooblastila.

V odgovoru, ki ga je varuhu človekovih pravic poslal z devetmesečno zamudo, minister pojasnjuje, da "se je določila zakonska podlaga za določitev cen zdravniških storitev" s predlogom zakona o zdravniški službi. Po predlogu tega zakona določi minister, pristojen za zdravstvo na predlog zdravniške zbornice metodologijo za določitev cen v 4. členu predloga zakona navedenih zdravniških storitev, ki niso predmet obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Minister za zdravstvo je pojasnil, da je z navedeno določbo predloga Zakona o zdravniški službi ministrstvo za zdravstvo upoštevalo opozorilo varuha človekovih pravic o neustrezni normativni urejenosti določanja cen strokovnih nadzorov s svetovanjem.

 

Natisni: