Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Ombudsman Bizjak sklenil obisk v Romuniji

Varuh človekovih pravic Ivan Bizjak je danes sklenil uradni obisk v Romuniji, kjer se je mudil na povabilo romunskega ombudsmana Paula Mitroia, so sporočili iz varuhovega kabineta.

Varuh se je danes sestal s predsednikom romunskega vrhovnega sodišča Sorinom Moisescujem, srečanja pa se je udeležilo tudi več članov vodstva vrhovnega sodišča. Sogovornika sta razpravljala predvsem o tranzicijskih problemih na področju pravosodja, s katerimi se srečujeta obe državi. Bizjak je poleg tega gostitelju predstavil odnos med institutcijo ombudsmana in pravosodnimi organi v Sloveniji in pristojosti, ki jih ima varuh v odnosu do sodišč.

Bizjak se je pred tem v drugi polovici svojega obiska v Romuniji srečal tudi s pravosodnim ministrom Valerijem Stoico. Ob predstavitvi vloge in delovanja institucije ombudsmana v Sloveniji sta se podrobneje dotaknila tudi prisojnosti, ki jih ima varuh pri zagotavljanju in varovanju pravic oseb, ki jim je bila odvzeta osebna svoboda.

Varuh pa se je sestal tudi s podpredsednikom romunskega senata Mirceo Ionescujem-Quintusom in več senatorji, ki so jih zanimale predvsem konkretne izkušnje iz njegovega delovanja ter predlogi izboljšav in usmeritev, ki jih predstavlja v svojih poročilih.

 

Natisni: