Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh človekovih pravic Bizjak na obisku v Romuniji

Varuh človekovih pravic Ivan Bizjak se na povabilo romunskega ombudsmana Paula Mitroia mudi na uradnem štiridnevnem obisku v Romuniji. Danes, prvi dan obiska, se je Bizjak srečal z gostiteljem Mitroiem, s predsednikom romunskega ustavnega sodišča Lucianom Mihaijem, sprejel pa ga je tudi predsednik poslanske zbornice romunskega parlamenta Ion Diaconescu, so sporočili iz kabineta varuha človekovih pravic.

Z romunskim ombudsmanom je Bizjak izmenjal izkušnje in spregovoril o problemih, s katerimi se srečujeta pri svojem delu. Delovanje slovenskega urada varuha človekovih pravic bo Bizjak podrobneje predstavil tudi uslužbencem urada romunskega ombudsmana. Institucija ombudsmana je v Romuniji začela delovati lani, zato so izkušnje in ugotovitve slovenskega varuha človekovih pravic zelo dobrodošle.

Predsednik romunskega ustavnega sodišča je slovenskemu ombudsmanu predstavil položaj in delovanje romunskega ustavnega sodišča, varuh pa je spregovoril o odnosu med ustavnim sodiščem in institucijo ombudsmana ter o vlogi obeh institucij pri varovanju človekovih pravic.

Predsednika poslanske zbornice Diaconescuja pa je Bizjak seznanil s pomenom letnega poročila ombudsmana in s tem povezano parlamentarno razpravo o njegovem poročilu. Sogovornika sta pri tem ugotavljala, da so v obeh državah številni podobni problemi, ki izhajajo predvsem iz tranzicijskih razmer.

 

Natisni: