Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Izkušnje Varuha organizacijam, ki se pripravljajo na odprtje demenci prijazne točke

V organizaciji Spominčice, Alzheimer Slovenija in Rdečega križa Slovenije, Območnega združenja Ljubljana je v četrtek, 8. 3. 2018, potekalo usposabljanje za organizacije, ki se pripravljajo na odprtje demenci prijazne točke. Na njej so strokovnjaki različnih področij predstavili delovanje tovrstnih točk, pristop do oseb z demenco in z demenco povezane psihiatrične zaplete, potek demence in kognitivne motnje ter socialno oskrbo na domu.

Usposabljanja sta se udeležila tudi svetovalca Varuha Ana Polutnik in mag. Jure Markič, ki sta pripravila predstavitev delovanja prve tovrstne točke v Sloveniji, ki je bila sredi leta 2017 odprta prav pri Varuhu človekovih pravic Republike Slovenije. Mag. Jure Markič je pojasnil, da sta bila razloga za odprtje prve tovrstne točke pri Varuhu nedvomno vsaj dva in sicer dobro dosedanje sodelovanje s Spominčico in nenehna skrb Varuha za pravice starejših, kot posebej ranljive skupine državljanov.

Opozoril je tudi na delo Državnega preventivnega mehanizma in še posebej, da se po odločitvi Varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer letošnje leto poseben poudarek pri aktivnostih Varuha posvečen ravno starejšim, tako na splošno kot tudi glede njihove institucionalne oskrbe.

Predstavil je tudi dobre izkušnje Varuha pri dosedanjem delovanju demenci prijazne točke in izrazil upanje, da bodo udeleženci tokratnega srečanja čez čas predstavili njihove izkušnje in ugotovitve, saj tovrstne točke ne le skrbijo za širjenje ozaveščenosti ljudi o tej bolezni, temveč posledično tudi za boljše varovanje pravic oseb, ki se z njo srečajo.

Natisni: