Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Odločanje o pravici do Zoisove štipendije


Varuh človekovih pravic RS (Varuh) je prejel pobudo, v kateri mati dijakinje opozarja na še vedno predolge roke reševanja vlog in pritožb. Želela je posredovanje Varuha pri pospešitvi postopka odločanja o pritožbi v zvezi z zavrnitvijo pravice do Zoisove štipendije na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Vlogo za uveljavitev omenjene pravice je dijakinja Javnemu skladu za razvoj kadrov in štipendije (JSRKŠ) poslala 24. 7. 2014. JSRKŠ je o njej odločil 4. 2. 2015 in jo zavrnil iz razloga, da že prejema državno štipendijo. Dne 28. 8. 2014 je namreč dijakinja oddala še vlogo za uveljavitev pravice do državne štipendije, ki pa jo je pristojni center za socialno delo pozitivno rešil prej kot v enem mesecu (25. 9. 2014).  Ker ji je bila pravica do Zoisove štipendije zavrnjena, se je na odločbo JSRKŠ pritožila z argumentom, da bi JSRKŠ pri odločanju moral upoštevati dejstvo, da je vlogo za Zoisovo štipendijo oddala prej kot vlogo za državno štipendijo in bi bil zato dolžan ugotavljati izpolnjevanje pogojev za Zoisovo štipendijo na dan vložitve vloge. Tako pa teh pogojev pri svojem odločanju sploh ni preverjal, temveč je vlogo zavrnil iz razloga, da je dijakinja prejemnica že ene štipendije.

V zvezi s pobudo smo poizvedovali na MDDSZ, saj je instrukcijski rok za odločanje v začetku meseca maja potekel. Na podlagi tega je MDDSZ hitro odločilo. Pritožbi dijakinje je bilo ugodeno. Odločbo JSRKŠ o zavrnitvi pravice do Zoisove štipendije so odpravili in  zadevo vrnili prvostopenjskemu organu v ponovni postopek. Iz obrazložitve MDDSZ izhaja, da so pristojni pritrdili argumentom dijakinje in JSRKŠ sporočili, da kandidatka ne sme biti v slabšem položaju glede tega, katero štipendijo bo prejemala, zgolj zato, ker je bilo o vlogi za državno štipendijo prej odločeno. Prvostopenjskemu organu so naložili, da ugotovi, če dijakinja izpolnjuje pogoje za pridobitev Zoisove štipendije. V primeru, da te pogoje kandidatka izpolnjuje, pa naj jo pozove k opredelitvi, katero štipendijo želi prejemati. Če se bo dijakinja odločila za prejemanje Zoisove štipendije, bo JSRKŠ izdal ustrezno odločbo. Na podlagi tega pa bo tudi center za socialno delo izdal odločbo, da ji državna štipendija ne pripada, ker je prejemnica Zoisove. Že prejete zneske pa bo dijakinja vrnila.

Pobuda je bila utemeljena.

Ob tem pa naj dodamo še, da nas je v posebnem dopisu MDDSZ okrcalo zaradi našega posredovanja, češ da le-to povzroči neenako obravnavanje strank, saj  zaradi tega prednostno obravnavajo pritožbe tiskih, za katere se zavzame Varuh. Pristojni na MDDSZ so nam sporočili, da se zaradi našega posredovanja tako podaljšuje čas za odločanje o pritožbah vseh, ki na odločitev še čakajo, pa bi morale biti njihove pritožbe glede na datum prispetja že  obravnavane.

Tako stališče MDDSZ Varuh zavrača, saj se v svojih intervencijah nikoli ne zavzamemo za posameznika tako, da mora biti obravnavan prednostno, torej "mimo vrste". Še vedno in kljub razumljivim pojasnilom o kadrovski podhranjenosti na MDDSZ namreč vztrajamo, da bi morali vsi organi (na prvi in na drugi stopnji) odločati v rokih, ki jih določa zakon, saj so navsezadnje največkrat oni tisti, ki posamezen zakon pripravijo oziroma pri tem vsaj sodelujejo. 4.4-13/2015

Natisni: