Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

NAPOVEDUJEMO: Deinstitucionalizacija - nujen proces za zagotavljanje človekovih pravic

Celostna podoba dogodka

Slovenija se glede na število oseb, ki živijo in opravljajo večino svojih aktivnosti v 24-urnem organiziranem varstvu oziroma instituciji, trenutno uvršča med države z najvišjo stopnjo tovrstne institucionalizacije v Evropi. Tako smo kot država še vedno daleč od uresničitve procesa deinstitucionalizacije v praksi, s tem pa zamujamo priložnost za vzpostavitev bolj povezane in solidarne družbe.

S pristojnimi odločevalci in zanimivimi sogovorniki, ki se z deinstitucionalizacijo srečujejo v praksi, bomo spregovorili o ključnih vprašanjih, kot so:

  • Zakaj deinstitucionalizacija v Sloveniji poteka tako počasi? Kje smo, kaj je že narejenega ter v čem so ključne pomanjkljivosti in izzivi za prihodnost?
  • Kako preobraziti sistem oskrbe in podpore, da bi ta omogočal, da bi lahko invalidi in starejši čim dlje živeli v svojem domačem okolju? Katere skupnostne storitve so pri tem ključne?
  • Kateri primeri dobrih praks v Sloveniji že obstajajo? Kako jih razvijati v prihodnje? Na kaj opozarjajo deležniki na terenu?

Program posveta

Udeležba na posvetu je brezplačna. Prosimo, da udeležbo predhodno potrdite na e-naslov natalija.ferlez(at)varuh-rs.si.

Natisni: