Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh v Mariboru ob robu poslovanja nagovoril zbrane v DSO Tezno

Zbrani na slovesnosti v DSO Tezno

Varuh človekovih pravic je 22. maja posloval v Mariboru, kjer se je srečal z 18 ljudmi, ki so ocenili, da jim lahko pomaga pri uveljavljanju njihovih pravic, se pogovoril z županom Maribora Sašo Arsenovičem in nagovoril zbrane ob 20. obletnici Doma starejših občanov Tezno, kjer so odprli tudi nove prostore za začasne namestitve in temeljito prenovili del sob za osebe z demenco in druge stanovalce.

Varuh je v nagovoru zbranim poudaril, da si ves mandat prizadeva, da bi odgovorni sprejeli učinkovite sistemske rešitve za izboljšanje socialne oskrbe, saj je po njegovem mnenju še kako pomembno, da ima človek možnost samostojno in avtonomno odločati o tem, kako bo preživljal svojo starost in kje ter da mora biti kakovost oskrbe dobra, kar pomeni najmanj to, da je na voljo dovolj ljudi, katerih delo je ustrezno ovrednoteno. »Vse to in še kaj so pomembni dejavniki, da se človek v nekem okolju lahko počuti kot človek. Tudi zato se trudim biti močan glas vseh tistih, katerih glas je prešibak in se ji odločevalci velikokrat ne slišijo,« je dejal in čestital stanovalkam in stanovalcem ter zaposlenim za njihov dosežek.

Z županom Sašo Arsenovičem sta med drugim govorila o prizadevanjih občine za pomoč države in zagotovitev zakonske podlage za izgradnjo dvigal v večnadstropnih zasebnih objektih, s čimer želijo izboljšati mobilnost starejših in drugih gibalno oviranih oseb ter njihovo oskrbo na domu. Varuh je ob tem znova pozval državo, da prisluhne pobudi. "Vlada bi lahko po zgledu financiranja energetske obnove vzpostavila takšne mehanizme. Vsekakor bi to dvignilo kakovost bivanja ljudi v svojem okolju, ne zgolj starejšim, ampak tudi invalidom, mamicam z vozički, začasno težje mobilnim itd.," je povedal.

Župana je tudi seznanil z nekaterimi pritožbami občanov, med drugim zaradi spreminjanja avtobusnih povezav in lokacij avtobusnih postajališč.

Sicer se na Varuha obračajo občani v Mariboru s podobnimi težavami kot drugod po Sloveniji. "Nekaj je bilo stanovanjske problematike, nekaj problematike s področja socialnih transferjev, geodetske uprave, medsosedskih in družinskih sporov," je naštel.

 

 

Natisni: