Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh človekovih pravic na posvetu v državnem zboru o položaju starejših in upokojencev iz ugotovitev institucije Varuha

Gospa sloni na oknu

Varuh človekovih pravic Peter Svetina se je danes, 12. junija 2023, udeležil posveta o položaju starejših in upokojencev v Državnem zboru RS. Poudaril je, da je skrb za starejše naša skupna odgovornost in da je institucija Varuha zelo aktivna na tem področju. »Pogosto rad poudarim, da človekove pravice temeljijo na dostojanstvu, a žal s sodelavkami in sodelavci mnogokrat ugotavljam, da kot skupnost, družba in država starejše, ki so ena izmed ranljivih skupin, pogosto pozabljamo. Ravno v teh dneh pozorno spremljamo razprave in predloge glede Zakona o dolgotrajni oskrbi. Zaskrbljeni smo nad načinom sprejemanja tako kompleksnega dela zakonodaje, predvsem skrbi nerazumno kratek rok za javno razpravo in medresorsko usklajevanje,« je izpostavil varuh Svetina.

Dodal je, da je pravi odgovor na dolgoživo družbo deinstitucionalizacija in ne le povečevanje zmogljivosti v institucijah ali gradnja novih domov. Deinstitucionalizacija je odmik od institucionalnega mišljenja v smer samostojnega življenja s podporo v skupnosti. »Država je to dolžna storiti, pri Varuhu pa bomo bdeli nad tem in jo vedno znova opozarjali na njeno dolžnost. Nesprejemljivo je, da so starejši v ustanovah, čeprav si želijo svoje življenje dostojno skleniti v domačem okolju. Tistim, ki potrebujejo oskrbo, moramo v večji meri ponuditi oblike skupnostne skrbi, kot so dnevni centri, bivalne enote, ki ponekod že uspešno delujejo,« je poudaril varuh človekovih pravic.

Varuh Svetina je na posvetu predstavil tudi ugotovitve Državnega preventivnega mehanizma (DPM), ki je lani obiskal 17 domov za starejše. »V preteklosti smo večkrat opozarjali na neprimerne kadrovske normative v domovih in čeprav je lani res prišlo do prenove teh normativov in se bo število zaposlenih postopoma povečevalo, pa smo ob obiskih ugotovili, da se v domovih starejših srečujejo z drugo težavo, in sicer da na trgu dela ni primernega kadra, ki bi ga v domovih potrebovali za čim bolj popolno oskrbo stanovalcev,« je poudaril Svetina.

Glede ekonomskega položaja starejših in naraščajoče revščine pa je varuh poudaril, da gre za dva problema, ki ju je nujno potrebno nagovoriti, saj preštevilne pokojnine ne omogočajo dostojnega življenja. »Podpiramo in apeliramo, da se pripravi ukrepe za izboljšanje položaja upokojencev. Posebej smo pozorni na problematiko intersekcijske diskriminacije, ko prihaja do diskriminacije na podlagi več različnih osebnih okoliščinah. Posebej ranljive so na primer starejše ženske z nizkimi pokojninami, ki živijo same in so prepogosto izpostavljene pragu revščine in socialni izključenosti. Opozarjamo, da so v takšnih primerih odločevalci dolžni na podlagi razčlenjenih podatkov, sprejeti po potrebi tudi ukrepe pozitivne diskriminacije,« je izpostavil Svetina.

Pred mednarodnim dnevom ozaveščanja o nasilju nad starejšimi, ki ga obeležujemo 15. junija, pa je varuh človekovih pravic Peter Svetina opozoril, da tudi institucija Varuha zaznava več nestrpnosti do starejših. »Potrebujemo večjo ozaveščenost starejših tako glede njihovih pravic kot glede preprečevanja nasilja, diskriminacije, pomena finančne avtonomije in podobno. Starejši pogosto ne zaznajo, da se jim dogajata starizem in diskriminacija. Zato je nujno okrepiti ozaveščanje za prepoznavo stereotipov tudi med njimi. Podpiramo tudi prizadevanja v Združenih narodih za pripravo Konvencije za zaščito starejših, žal pa se, po moji oceni, pogovori odvijajo prepočasi. Pozdravljamo delovanje Slovenije, ki je v pogajanjih med bolj aktivnimi podporniki konvencije, vendar ob tem poudarjamo in pričakujemo, da naj se ta podpora odraža tudi s sprejemanjem konkretnih ukrepov doma. Nenazadnje dajemo tudi pri Varuhu v zvezi s starejšimi več priporočil, mnoga od njih pa žal še čakajo na realizacijo,« je še povedal varuh Svetina.

Dodal je, da bo Varuh še naprej aktivno deloval v dobrobit vseh generacij, še posebej starejših. »Prepričan sem, da si prav starejši, zaslužijo posebno pozornost. Ne zgolj zato, ke jih ne ščiti nobena mednarodna konvencija ali naša zakonodaja, temveč zato, ker je to naša skupna civilizacijska dolžnost,« je nagovor zaključil varuh človekovih pravic Peter Svetina.

 

 

Natisni: