Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Za že pridobljene pravice žensk si je treba ves čas prizadevati in se zanje boriti

Tulipani

Ob mednarodnem dnevu žensk, ki ga praznujemo 8. marca, varuh človekovih pravic Peter Svetina poudarja, da je skrajni čas, da opravimo z zgodovinsko ukoreninjenimi stereotipi glede vloge žensk v družbi in končno preidemo od deklarativnih izjav na dejanja ter storimo vse za enakopravno vlogo žensk v družbi. »Še vedno krivičen in neenakopraven položaj žensk se v svoji najslabši luči odraža na nedostojno nizkih pokojninah starejših žensk. Za zmanjševanje neenakosti na podlagi spola so potrebni številni ukrepi, z ozaveščanjem o pravicah žensk in enakosti spolov pa je treba začeti že v zgodnjem otroštvu ter nadaljevati v okviru vseživljenjskega učenja. Samo družba, v kateri je zavedanje o enakosti spolov na visoki ravni, lahko zmanjša eno najbolj pogostih kršitev pravic, to je nasilje nad ženskami,« pravi varuh Svetina.

Vsi v družbi moramo imeti ničelno toleranco do vseh oblik nasilja nad ženskami. »Veliko nasilja žal še vedno ostaja skritega pred očmi javnosti, žrtve pa zaradi premalo učinkovitega sistema zaščite žrtev povzročitelja nasilja ne upajo prijaviti. Pri Varuhu že leta opozarjamo pristojne, da je za preprečevanje nasilja ključna podpora žrtvam po prijavi nasilja in v nadaljnjih postopkih. Pomembno je tudi stalno usposabljanje zaposlenih v pristojnih organih, ki se srečujejo z nasiljem, da bo njihovo ravnanje strokovno, pravočasno in sočutno. Še posebej bi pristojne institucije morale preučiti vsak primer femicida v Sloveniji, in sicer z namenom sprejetja posebnih ukrepov za njegovo preprečevanje,« izpostavlja varuh človekovih pravic.

Zavedati se moramo, da že pridobljene pravice žensk niso nekaj samoumevnega, zato si je treba zanje ves čas prizadevati in se zanje boriti. »V luči izenačevanja možnosti in večjega vključevanja žensk v družbeno vsakdanjost je naša skupna odgovornost spodbujati spremembe, ki spreminjajo razmerja moči v smer enakosti, enakopravnosti, odprave stereotipov in predsodkov o družbenih vlogah. Apeliramo na pristojne odločevalce, da čim prej umaknejo pridržke, ki jih je Slovenija dala k Istanbulski konvenciji Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini ter o boju proti njima,« še dodaja varuh človekovih pravic Peter Svetina. 

 

 



Natisni: