Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh človekovih pravic s predstavniki nevladnih organizacij o pravicah otrok

Srečanje s predstavniki nevladnih organizacij

Namestnik varuha človekovih pravic, odgovoren za otrokove pravice pri Varuhu človekovih pravic, dr. Jože Ruparčič, je danes, 4. aprila 2024, na redno srečanje povabil predstavnike nevladnih organizacij, ki skrbijo za uresničevanje pravic otrok. V izčrpnem pogovoru so se dotaknili številnih aktualnih tem s področja otrokovih pravic od duševnega zdravja otrok, medvrstniškega nasilja in varne uporabe interneta do novele Zakona o osnovni šoli, ki je bila sprejeta februarja letos.

Sogovorniki so se strinjali, da so nekatere spremembe prenove šolskega sistema korak v pravo smer, tak primer je obvezno izvajanje pouka v slovenskem znakovnem jeziku ter v jeziku gluhoslepih za gluhe učence, učence s težko izgubo sluha in učence z gluhoslepoto. Prav tako udeleženci podpirajo novost, da se za učence s posebnimi potrebami in z učnimi težavami prilagodijo vsebine, metode in oblike dela pri pouku ter da se jim omogoči vključitev v ustrezno dejavnost v okviru razširjenega programa, čeprav sprememba še ne pomeni zagotavljanja vključujočega izobraževanja po Konvenciji o pravicah invalidov. Udeleženci srečanja pozdravljajo tudi to, da se v okviru razširjenega programa izvajajo organizirane oblike vzgojno-izobraževalnega dela z učenci, pa tudi to, da novela zakona uvaja enake standarde znanja tudi za otroke, ki se izobražujejo na domu, saj to pomeni, da se bo po uveljavitvi zakona ocenjevalo znanje iz vseh predmetov javno veljavnega programa osnovne šole tudi za otroke, ki se izobražujejo na domu. »Zaskrbljeni pa smo, da novela zakona ni sledila našim predlogom glede potrebe po zmanjševanju obremenitev otrok s šolskimi obveznostmi in nalogami. Naš predlog je namreč bil, naj spremembe ne bodo usmerjene le v povečevanje storilnosti in tekmovalnosti, ampak naj poudarjajo in krepijo vrednote, kot so sodelovanje, prepoznavanje čustev in medsebojno spoštovanje. Obžalujemo, da je novela zakona uvedla nacionalno preverjanje znanja v tretjem razredu osnovne šole, saj to pomeni nepotreben pritisk na otroke, nima pa posebne dodane vrednosti. Ob tem je ostal prezrt tudi naš predlog, ki ga je podpirala tudi stroka, da bi z novelo morali zagotoviti več gibanja v šoli za boljše psihofizično zdravja otrok,« je še izpostavil namestnik dr. Ruparčič.

Srečanja so se udeležili dr. Blaž Lenarčič, predstavnik Znanstveno-raziskovalnega središča Koper, Tanja Povšič in Sara Geiger Smole, predstavnici Zveze prijateljev mladine Slovenije, Andrej Motl, predstavnik Spletnega očesa , Anja Bohinec, predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Mateja Lemovšek iz Rdečega križa Slovenije, Ajda Petek s Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani in Tjaša Bertoncelj iz organizacije TOM telefon, ki deluje v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije, Tanja Hrovat Svetičič, iz Društva za nenasilno komunikacijo, Manca Raušl, predstavnica Društva Ključ, Stane Sočan, predstavnik Belega obroča, Alja Skele, predstavnica Unicefa Slovenije in Mateja Lamovšek, predstavnica Rdečega križa Slovenije.

Natisni: