Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

DPM v luči priprav poročila o ženskah v zaporu obiskal Zavod za prestajanje kazni zapora Ig

Državni preventivni mehanizem (DPM) Slovenije je, skupaj z več drugimi DPM-ji po svetu, prejel povabilo mednarodne organizacije Združenja za preprečevanje mučenja iz Ženeve (Association for the Prevention of Torture - APT) za sodelovanje pri pripravi Globalnega poročila o ženskah v zaporu. APT je v vabilu sicer izpostavil, da se je število žensk v zaporih od leta 2000 več kot podvojilo, čeprav predstavljajo le 7 odstotkov svetovne zaporniške populacije, medtem ko se je število moških zapornikov povečalo le za 22 odstotkov, globalna rast zaporniške populacije pa je bila okoli 30 odstotkov. Ta rast je predvsem posledica pridržanja žensk zaradi nenasilnih in lažjih kaznivih dejanj, vključno s kaznivimi dejanji, povezanimi z drogami in kaznivimi dejanji, povezanimi z revščino in javnim redom. 

Nadalje APT ugotavlja, da zapori pogosto ne zadovoljujejo specifičnih potreb žensk. Številne ženske v zaporu so imele v preteklosti izkušnjo z nasiljem na podlagi spola, z revščino in z diskriminacijo ter imajo visoko razširjenost duševnih stanj, ki zahtevajo posebno podporo. Mnoge ženske v zaporu so tudi matere ali skrbnice. Celo kratka obdobja ločenosti od družine imajo lahko hude posledice za njihovo duševno zdravje in tudi škodljive posledice za njihove otroke ter od njih odvisne družinske člane, ugotavlja APT.

V priporu ali na prestajanju kazni zapora so ženske izpostavljene večjemu tveganju diskriminacije, slabega ravnanja in mučenja. Tvegane prakse vključujejo telesne preiskave, osamitev in uporabo sredstev za vklepanje. Ženske doživljajo številne in edinstvene oblike diskriminacije na podlagi spola in v povezavi z drugimi dejavniki, kot je starost, invalidnost, spolna identiteta, spolna usmerjenost, narodnost, vera, socialno/ekonomski položaj, nosečnost, dojenje ali skrbništvo in posttravmatske izkušnje.

V globalnem poročilu, ki naj bi bilo orodje za spodbujanje na dokazih temelječe razprave o vplivu zapora na ženske, za izboljšanje obravnave in večjo uporabo alternativ priporu/zaporu, ki upoštevajo spol, bo sicer zajetih več tem. DPM Slovenije je za sodelovanje pri pripravi globalnega poročila izbral dve temi, in sicer izvajanje varnostnih in osebnih pregledov zaprtih oseb (žensk) in obiskovalk[1] in dostop do duševnega zdravja. Na podlagi tega je DPM po predhodni najavi 21. 9. 2023 opravil tematski obisk Zavoda za prestajanje kazni zapora Ig (Zavod) kjer je preverjal izvajanje varnostnih in osebnih pregledov zaprtih oseb (žensk) in obiskovalk. Člani DPM so se pogovorili z vodstvom in pregledali prostor, ki je namenjeni za izvajanje osebnih pregledov in posebni prostor za izločitev. Tematski obisk v zvezi z dostopom do duševnega zdravja pa je 25. 9. 2023 opravila zdravnica – ekspertinja, ki na podlagi pogodbe sodeluje z DPM. Podana so bila tri priporočila, od katerih sta bili dve sprejeti, vendar še ne v celoti uresničeni, saj je za uresničitev potrebnega nekaj več časa, ali pa je za njihovo uresničitev treba načrtovati dodatna finančna sredstva, eno priporočilo pa ni bilo sprejeto.

DPM je kot pozitivno ocenil, da je izvedenka – ekspertinja ob obisku ugotovila, da imajo zaprte osebe ustrezen dostop do duševnega zdravja.

Več podrobnosti v zvezi s priporočili DPM-ja in odzivi nanje so razvidni iz preglednice.


[1]   Letno poročilo Varuha_za_leto_2018, str. 179 - Osebni pregledi obsojenk in obsojencev.

Natisni: