Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

DPM opravil redni nenapovedani obisk Doma starejših občanov Hoče - Slivnica

Vrt v domu v Hočah

Državni preventivni mehanizem (DPM) je 12. 10. 2023 opravil redni nenapovedani obisk Doma starejših občanov Hoče - Slivnica. Člana DPM sta sprejeli direktorica zdravstvene nege in vodja socialne službe in jima podali osnovne podatke o delovanju tega doma starejših občanov ter ju seznanili z izzivi, s katerimi se srečuje. Tako sta poudarili, da je bil Dom starejših občanov Hoče – Slivnica odprt 2021, ko je tudi sprejel prve stanovalce, do polne popolnitve mest pa so potem delovali v omejenem obsegu zaradi pomanjkanja kadra.

DPM je ob svojem obisku ugotovil, da so bivalni pogoji v Domu starejših občanov Hoče – Slivnica dobri, med drugim je posebej pohvalil pregledno pripravljen seznam aktivnosti za stanovalce, saj so bile slednje predstavljene tudi z grafično upodobitvijo, ki stanovalcem olajša razumevanje in posledično poveča možnost, da se bodo konkretne aktivnosti tudi res udeležili. DPM je pohvalil tudi prizadevanja vodstva zavoda za nenehno izobraževanje zaposlenih.

Ob svojem obisku je DPM podal tudi 13 priporočil, namenjenih izboljšanju stanja in odpravi posameznih ugotovljenih nepravilnosti. Ob tem je treba posebej izpostaviti priporočilo, vezano prav na kadrovsko stisko in vprašanje zadovoljstva zaposlenih. DPM je tako Domu starejših občanov Hoče – Slivnica priporočil, naj prouči možnosti za dodatne ukrepe za povečanje zadovoljstva zaposlenih, saj so zaposleni Doma starejših občanov Hoče - Slivnica, upoštevajoč ankete, preobremenjeni in na splošno nezadovoljni s plačo, kar lahko dolgoročno negativno vpliva na delo s stanovalci in posledično na raven oskrbe, ki jim jo Dom starejših občanov Hoče – Slivnica zagotavlja. DPM je tudi priporočil, naj Dom starejših občanov Hoče – Slivnica prouči možnosti za uvedbo supervizije, intervizije ali uvedbi drugih razbremenilnih tehnik za zaposlene. Dom je v odzivu poudaril, da se v celoti zaveda podcenjenosti kadra, ki oskrbuje starostnike v domovih za starejše. Prav tako se zaveda problematike kadrovskega normativa, zaradi katerega se kadri večkrat počutijo preobremenjene in niso zadovoljni z delovnimi pogoji. Družba SeneCura, katere član je Dom starejših občanov Hoče – Slivnica, se kot skupina trudi za zadovoljstvo zaposlenih z nenehnim izobraževanjem, šolninami, letnimi in mesečnimi nagradami za zaposlene. Dom starejših občanov Hoče – Slivnica je ob tem izrazil tudi željo, da bi DPM na problematiko in nujne sistemske spremembe ponovno opozoril Vlado RS in Državni zbor.

DPM je tudi ob obisku tega doma starejših ugotovil, da se stanovalcem z demenco kljub pojasnilu, da se jim varnost zagotavlja s tako imenovanim osebnim spremljanjem, de facto omejuje osebna svoboda. Stanovalce z demenco v primeru, ko ti želijo oditi, zaposleni preusmerijo in jih s pogovorom prepričajo, da se vrnejo na enoto. Stanovalci enot, ki so v preteklosti samostojno odšli iz Doma starejših Hoče - Slivnica, imajo nameščene zapestnice, ki sprožijo opozorilo, ko ti stanovalci zapustijo prostore njihove enote. DPM je zato opozoril na nujno zagotavljanje pravne podlage za zadržanje teh stanovalcev, skladno z določili Zakona o duševnem zdravju.

Opisana in ostala priporočila DPM ter odzivi nanje so razvidni iz preglednice.

Natisni: