Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

DPM nenapovedano v Centru starejših Notranje Gorice

Vrt v okviru doma Notranje Gorice

Državni preventivni mehanizem (DPM) je 8. 11. 2023 opravil redni nenapovedani obisk Centra starejših Notranje Gorice. Člana DPM sta sprejeli direktorica in socialna delavka, posamezna pojasnila pa je podala tudi glavna (medicinska) sestra. Center starejših Notranje Gorice je bil v času obiska DPM polno zaseden, glede na prejeto pojasnilo je povpraševanje po namestitvi veliko. Razlog je tudi v tem, da posamezni domovi starejših zaradi kadrovske stiske zmanjšujejo kapacitete, namenjene namestitvi starostnikov. Vsekakor je pozitivno, da zaposleni Centra starejših Notranje Gorice starostnikom oziroma njihovim svojcem, ki so v stiski in potrebujejo nujno namestitev, v Centru starejših Notranje Gorice pa ni prostih mest, aktivno pomagajo iskati namestitev v drugem domu starejših, jim svetujejo vključitev v dnevno varstvo ali jih napotijo na posamezne nevladne organizacije, ki jim morebiti lahko pomagajo. V nekaj primerih so k svojcem brez zahteve po plačilu napotili negovalko, da jim je pokazala, kako se izvaja nega, svetovala pa jim je tudi prilagoditev prostora za starostnika.

DPM je ob svojem obisku ugotovil, da so razmere za bivanje stanovalcev dobre, posebej pa je treba poudariti prizadevanja Centra starejših Notranje Gorice za njihovo čim boljše počutje. Center starejših Notranje Gorice je tako povečal kopalnice stanovalcev, z njimi zaposleni izvajajo glasbeno terapijo, skrbijo za pogosta druženja s svojci. Pri zaposlenih, ki jih Center starejših Notranje Gorice razporeja na varovani enoti, je zelo pozoren, da imajo zadosti izkušenj, da so empatični, topli, da se ne bojijo stanovalca tudi objeti, če je to treba. Center starejših Notranje Gorice se usmerja v psihosocialni model dela s stanovalci, v kratkem bodo zaposleni v način dela vključili še metodo Montessori. Posebej je treba poudariti, da je Center v delu svojih prostorov (v stavbi D) odprl vrtec, ki se povezuje tudi z varovanima enotama (nahajata se v stavbah A in B), stanovalci in otroci se družijo na skupnih aktivnostih, sprehodih, dogodkih in prireditvah.

DPM je ob svojem obisku podal 12 priporočil, namenjenih izboljšanju stanja in odpravi posameznih ugotovljenih nepravilnosti. Ob tem je treba posebej izpostaviti priporočilo, naj pristojno Ministrstvo za solidarno prihodnost ažurno obravnava vloge za verifikacijo varovanih oddelkov, hkrati pa naj razmisli o poizvedbah oziroma pozivih tistim domovom starejših, ki vlog za verifikacijo varovanih oddelkov še niso podali. Ministrstvo je v odgovoru pojasnilo, da je aktivno pristopilo k vlogam za verifikacijo in opravilo nekaj ogledov pri izvajalcih, ki so vloge oddali. Ministrstvo je skladno z Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o duševnem zdravju moralo pristopiti k spremembi Pravilnika o tehničnih, prostorskih in kadrovskih pogojih za verifikacijo varovanih oddelkov pri izvajalcih institucionalnega varstva in postopku njihove verifikacije, na podlagi katerega bodo vloge pred verifikacijo nadalje obravnavali. DPM je Centru starejših Notranje Gorice tudi priporočil, da se v primerih, ko stanovalec nedvoumno izraža svojo (pravo) voljo, da se ga namesti v varovani oddelek, soglasja pa ni zmožen podpisati sam, ob podpis, ki ga zanj opravi nekdo drug, navede, kdo se je zanj podpisal, kaj je bil razlog, da se stanovalec ni podpisal sam, kdo vse je bil prisoten, ko je stanovalec (ustno) izrazil svoje soglasje, oseba, ki se je podpisala, pa naj se tudi sama podpiše poleg podpisa, ki ga je opravila za stanovalca. V vseh primerih, ko obstaja dvom glede prave volje stanovalca, da želi bivati v varovanem oddelku, je DPM priporočil, naj Center o zadržanju obvesti sodišče.

Opisana in ostala priporočila DPM ter odzivi nanje so razvidni iz preglednice.

Natisni: