Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Povračilo stroškov nakupa zdravila v tujini

Hudo bolan pobudnik je od Varuha pričakoval, da bomo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) prepričali, naj mu iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja poravna stroške zdravil, ki jih dobiva iz tujine. Izbrani zdravnik mu je na predlog zdravnika specialista revmatologa predpisal zdravilo, ki ga v Sloveniji ni mogoče predpisati na recept, mogoče pa ga je kupiti v tujini. Drugega primernega zdravila za pobudnika ni. Ker navedeno zdravilo po zagotovilu ZZZS nima dovoljenja za promet v Republiki Sloveniji in zato tudi ni uvrščeno na nobenega izmed predpisanih seznamov zdravil, mora pobudnik sam kriti stroške zdravila. Teh stroškov pobudnik ne zmore.

Pobudnika smo najprej seznanili z Varuhovimi pristojnostmi, ki mu ne omogočajo, da bi pri ZZZS posredoval tako, kot je pričakoval. Pojasnjeno mu je še bilo, da je ena izmed pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja skladno s 23. členom Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ) tudi pravica do zdravila na recept skladno z razvrstitvijo zdravil. Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja še določajo, da so zavarovani osebi zagotovljena zdravila, ki jih zavod razvrsti na sezname in jih osebni ali napotni zdravnik napiše na recept. Ta pravica se nanaša na zdravila, ki imajo dovoljenje za promet v Republiki Sloveniji, oziroma na zdravila, ki nimajo dovoljenja za promet, imajo pa posebno dovoljenje za uvoz, so razvrščena na pozitivni ali vmesni seznam zdravil zavoda in jih je predpisal osebni zdravnik zavarovane osebe ali po njem pooblaščeni zdravnik.

Da bi pobudnika seznanili z morebitnimi spremembami v prometu z zdravilom, ki mu ga je predpisal zdravnik, smo opravili poizvedbo pri Javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP). V poizvedbi smo spraševali, zakaj omenjeno zdravilo nima dovoljenja za promet z zdravili v Sloveniji in ali je pričakovati v bližnji prihodnosti, da bo za to zdravilo izdano dovoljenje. JAZMP v odgovoru pojasnjuje, da zdravilo v Republiki Sloveniji ni pridobilo dovoljenja za promet niti še ni začet postopek za pridobitev tega dovoljenja. Za zdravljenje pobudnikovega bolezenskega stanja pa so v Republiki Sloveniji na voljo druga zdravila, nesteroidni antirevmatiki. JAZMP še opozarja na zakonsko možnost, da je zdravilo lahko v prometu med drugim tudi, če na podlagi zahteve lečečega zdravnika, klinike oziroma inštituta na njegovo osebno odgovornost organ, pristojen za zdravila, to dovoli za potrebe posameznega bolnika.

Varuh meni, da pobudniku ni bila omejena pravica do zdravila iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, ker so v Republiki Sloveniji za njegovo bolezensko stanje na voljo druga primerna zdravila. V konkretnem primeru bi bilo prav, da bi lečeči zdravnik pobudnika izkoristil navedeno določilo zakona in pri pristojnem organu vložil zahtevo za izdajo dovoljenja za promet z zdravilom, ki ga je pobudniku predpisal. Zdravnik s svojim strokovnim znanjem vsekakor lažje utemelji potrebo po specifičnem zdravilu za konkretnega bolnika in tega ne sme prenašati na laičnega bolnika. Zato smo pobudniku svetovali, naj se o tem pogovori s svojim zdravnikom. 3.3-8/2009

Natisni: