Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Naj tožilstvo presodi, ali je policija ravnala zakonito

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek je v torek, 23. 1., na novinarski konferenci javnost seznanil z ugotovitvami o delu policije v primeru družine Strojan. Povedal je, da je po prejetju pobude Mirka Strojana, ki mu je policija omejevala gibanje obiskal policijsko upravo Postojna in se ob tem seznanil z zapisi Dnevnika dogodkov Operativno-komunikacijskega centra Policijske uprave Postojna. Pri pregledu je naletel na obsežne in do minute natančne zapise o spremljanju članov družine in vseh, ki so bili v času bivanja v Postojni v stiku z njimi (vključno z novinarji medijskih hiš).

Zapisi kažejo na to, da so bili posamezni pripadniki družine Strojan v času bivanja v Postojni več dni nadzorovani oziroma spremljani ter omejevani v gibanju. Zapis je na nekaterih mestih mogoče razumeti tudi kot uporabo posebnih metod in sredstev, kot sta npr. prikrito opazovanje in evidentiranje oziroma da so policisti svoja pooblastila uporabljali brez zakonske podlage. 

Zaradi suma nezakonitega dela policije je varuh v petek, 19. 1. 2007 na generalno državno tožilko Barbaro Brezigar naslovil dopis, v katerem predlaga, da pristojno državno tožilstvo vpogleda v navedene zapise Dnevnika dogodkov OKC PU Postojna, ki se nanašajo na čas bivanja družine Strojan v Postojni ter ravnanje policije, ki se nanaša na spremljanje in nadziranje družine Strojan in omejevanje njihovega gibanja oceni s stališča morebitne storitve kaznivega dejanja.  

Varuh zagovarja uporabo policijskih pooblastil, ki naj zagotovijo učinkovito izvrševanje nalog, zaupanih policiji v demokratični pravni državi. Vsaka omejitev človekovih pravic pa je dopustna le v obsegu in pod pogoji, ki jih določa zakon. Učinkovitost policije mora biti v sozvočju z ustavno zagotovljenim spoštovanjem človekovih pravic in svoboščin, saj se sicer uporaba policijskih pooblastil lahko spremeni v grobo in sistematično kršenje človekovih pravic in temeljnih svoboščin.


Zvočne posnetke novinarske konference Varuha najdete na spletni strani www.varuh-rs.si/index.php .

 
Del zapisov, ki smo jih povzeli iz spletne strani 24ur.com pa najdete tukaj.

 

Natisni: