Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja na novinarski konferenci ob letu svojega delovanja

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek - Travnik po enem letu svojega delovanja na prvi novinarski konferenci letos ponovno opozarja, da bi bilo treba sodelovanje javnosti v postopkih priprave predpisov celovito urediti z ustreznim zakonom. V tem okviru bi bilo treba določiti krog udeležencev, čas razprave, način posredovanja pripomb, predvsem pa obveznost nosilcev takšnih razprav, da se opredelijo do prejetih pripomb in predlogov.

Varuhinja pričakuje, da bodo vlada in ministrstva svojo načelno podporo sodelovanju državljanov v postopkih sprejemanja predpisov uresničila tudi v praksi. Ker se pričakovanja ministra za javno upravo, da bodo ministrstva to upoštevala brez zakonskih zavez, niso uresničila, ponavljamo predlog, da naj se sodelovanje javnosti pri sprejemanju predpisov uredi s posebnim zakonom. Takšen predlog so podprli ob obravnavi letnega poročila VČP za leto 2006 tudi komisija za peticije in v razpravi v DZ poslanci iz različnih poslanskih skupin, vendar priporočilo, da naj se takšen zakon sprejme, v državnem zboru ni bilo sprejeto.

Varuhinja je znova opozorila tudi na že 16 let nerešeno vprašanje izbrisanih in nujnost njegove ureditve skladno z odločitvijo Ustavnega sodišča. Poudarila je, da bo Varuh človekovih pravic kljub očitkom, da vsako leto prepisuje vsebino letnega poročila, na to nezakonitost še naprej opozarjal, saj je za izvršitev odčitve Ustavnega sodišča na potezi vlada.

Med drugim je opozorila, da se je v letu 2007 v primerjavi z enkim obdobjem leta 2006 število pobud povečalo za 11 odstotkov, največ na področju pravic otrok in socialne varnosti. Na drugih področjih ni večjih odstopanj, še vedno pa prihaja največ pobud iz področja sodnih zaostankov in delovanja policije, je še povedala varuhinja.

Predstavila je tudi nekaj projektov, ki jih varuh človekovih pravic RS pripravlja v letu 2008, in sicer poleg že trajajočega projekta Zagovorništvo za otroke, bo 20. maja letos potekal posvet z naslovom Revščina in človekove pravice, jeseni bomo gostili ombudsmane za otrokove pravice iz JV Evrope, decembra pa obeležili 60-letnico sprejema Splošne deklaracije o človekovih pravicah in 15-letnico sprejema Zakona o varuhu človekovih pravic.

Odgovarjala je tudi na vprašanje glede spremembe kazenskega zakonika, o azilni politiki in nadzoru institucij z omejenim gibanjem ter izrazila zaskrbljenost, da ljudje izgubljajo zaupanje v Slovenijo kot pravno državo.

Podrobnosti iz novinarske konference so v zvočnih posnetkih.

Izjava varuhinje

Odgovori na vprašanje novinarjev



Natisni: