Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh o delu šestih let, v sredo primopredaja poslov

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek je na pustni torek, 20. 2., pripravil zadnjo redno novinarsko konferenco v njegovem mandatu, na kateri je predstavil delo šestih let.

Zvočni posnetek novinarske konference je na voljo tukaj.

V sredo, 21. 2. pa bo varuh Matjaž Hanžek ob 9.30 posle predal novi varuhinji asist. dr. Zdenki Čebašek – Travnik, dr. med.

Kot je po novinarski konferenci poročala STA je v teh letih varuhu še največkrat prisluhnila policija in spremenila zakonodajo skladno s priporočili urada. Tudi sicer so v teh letih uspeli kar okoli 90 odstotkov zadev urediti že s prvim posredovanjem urada brez javnega ukora. Varuh je še dejal, da je v teh šestih letih "delal tisto, kar je znal".

Kar se tiče ocen o stanju človekovih pravic v Sloveniji v zadnjih letih, ki so jih podajale tuje inštitucije, varuh pravi, da so si bolj ali manj enotne, da se nekateri problemi v Sloveniji ne rešujejo. Problem so vedno iste stvari - pravna država in diskriminacija ter nestrpnost, pravi Hanžek, ki je tu izpostavil povečevanje števila neizvršenih odločb ustavnega sodišča v zadnjih letih, v letu 2006 jih je neizvršenih že 13, torej 3 več kot leto poprej.

V zadnjih letih se odnos do ustavnega sodišča slabša; nemalokrat ga napadajo, diskvalificirajo, mu očitajo pristranskost ali političnost, kar se za pravno državo ne spodobi, ocenjuje varuh. Odločbe ustavnega oz. vrhovnega sodišča se v tujini vedno brez komentarja uresničijo, ne glede na to, ali se oblast z njimi strinja ali ne, pravi Hanžek. Ta kot redek primer države, kjer imajo "podobne odnose z ustavnim sodiščem", navaja sosednjo Avstrijo, a tudi tam je po njegovem mnenju "zadeva vsaj malo boljša", saj se z ustavnim sodiščem prepira lokalna oblast, ne pa vlada.

So pa področja, kjer se po oceni varuha stvari le izboljšujejo - kot primer je navedel državno upravo, kjer se stvari premikajo na bolje.

Hanžek po predaji poslov Zdenki Čebašek - Travnik potuje v Črno Goro, kjer bo predaval o institutu ombudsmana v odnosu do politike. Sicer pa kakšnih posebnih okostnjakov v omari svoji naslednici ne bo pustil, kar pa je ostalo nerešenega, je nerešeno zaradi neodziva z druge strani, pravi varuh. Najtežje je bilo sicer po oceni Hanžka sodelovanje z ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve v času ministrovanja Janeza Drobniča ter z ministrstvom za zdravje, ki ga je okrcal tudi na zadnji novinarski konferenci (glej gradivo).

Sedanja vlada je po njegovi oceni bolj resno vzela pripravo nekaterih zakonov kot pa prejšnja.

Je pa odnos do vsebine teh zakonov drugačen, poudarja varuh. Ta vlada tako po njegovih besedah "ne razume, kaj so človekove pravice" in njihov pristop k temu je nesprejemljiv. Kot primer je izpostavil, da se je ta vlada takoj lotila reševanja vprašanja izbrisanih, a na "nesprejemljiv način", podobno pa je tudi z romskim zakonom, je še poročala STA.

Natisni: