Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Prvo poslovanje varuhinje zunaj sedeža v Mariboru

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek-Travnik se je 19. 4.  v okviru poslovanja izven sedeža mudila v Mariboru, kjer se je skupaj s sodelavci srečala s približno 30 pobudniki. Poslovanja zunaj sedeža so namenjena vsem, ki bi želeli svoje težave osebno predstaviti, pa ne (z)morejo priti v Ljubljano. Pred pogovorom s pobudniki se je varuhinja srečala še z županom Francem Kanglerjem, pogovora pa se je na povabilo župana udeležila tudi mariborska varuhinja bolnikovih pravic Magda Žezlina.

Varuhinja je na novinarski konferenci ob priložnosti svojega prvega poslovanja zunaj sedeža, sicer pa že ustaljene prakse delovanja Varuha, med drugim povedala, da so pogovori s pobudniki potrdili, da se Maribor kljub vsemu še vedno sooča s posledicami tranzicije, da pa so te blažje. Po njenih besedah se posledice najbolj odražajo  v socialnih stiskah dela Mariborčanov. Ob tem je spomnila na še vedno prisoten problem brezposelnosti.
Namestnik varuhinje Tone Dolčič je opozoril, da so pobudniki slabo obveščeni o pravnih poteh, ki so jim na voljo pri uveljavljanju pravic. Po njegovih besedah je velik del krivde za to na strani pristojnih državnih organov, ki zanemarjajo dolžnost pravnega obveščanja. Dolčič je tudi pograjal mariborsko območno enoto geodetske uprave, ki po več mesecih še vedno ni izvršila odločbe ministrstva za okolje in prostor.
Direktor strokovne službe v uradu varuhinje Jernej Rovšek je opozoril na primer najemnice denacionaliziranega stanovanja, ki se sooča z vedno višjo najemnino ter na primer delavca invalida, ki je zaradi samovolje delodajalca ostal brez zaposlitve. Po besedah Rovška gre sicer za konkretna primera, ki pa v marsičem ponazarjata splošno sliko težav, s katerimi se soočajo prebivalci štajerske prestolnice.

Zvočni posnetek novinarske konference

Natisni: