Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Nekdanji predsednik ECRI-ja o vlogi ombudsmanov pri odpravljanju nestrpnosti

Na povabilo varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka prihaja v sredo, 19. 10., v Slovenijo nekdanji švedski ombudsman za diskriminacijo Frank Orton. Študentom v Sloveniji bo spregovoril o Vlogi ombudsmana pri odpravljanju nestrpnosti in diskriminacije. V ponedeljek, 24. 10. , bo ob 17. uri govoril študentom Filozofske fakultete, v torek, 25. 10., pa  ob 13:30 študentom Fakultete za socialno delo. Predavanja bodo odprta tudi za širšo javnost.
Kot sodnik z dolgoletnimi izkušnjami je Frank Orton v Mariboru, 20. 10. vodil tudi seminar z naslovom Mediacija v civilnih zadevah.

Preden je prevzel funkcijo ombudsmana Bosne in Hercegovine je Frank Orton v letih 1994–1998 vodil Evropsko komisijo za boj proti rasizmu in nestrpnosti (ECRI), katere člani bodo naslednje leto aprila v Sloveniji preverjali izpolnjevanje njihovih priporočil in o tem sestavili poročilo. ECRI je pod vodstvom Franka Ortona »rodila« znameniti slogan Vsi drugačni, vsi enakopravni, ki naslednje leto praznuje 10. obletnico.
Praktične izkušnje na področju implementacije antidiskriminacijske politike je Frank Orton oplemenitil tudi kot varuh pravic za etnično diskriminacijo na Švedskem. V Sloveniji ni prvič. leta 2001 se je udeležil konference z naslovom Ombudsmani in pravosodni sistem, v začetku leta 2002 se je srečal s predstavniki več kot 20 slovenskih etničnih skupnosti in jeseni istega leta sodeloval na mednarodni konferenci IOI (International Ombudsman Institute), ki jo je v Cankarjevem domu gostil slovenski varuh. Jeseni 2004 je bil kot izkušen strokovnjak znova vabljen k razpravi o najprimernejšem modelu nacionalne institucije za človekove pravice za Slovenijo.

Varuhov gost bo na voljo za pogovor ali informacije. Če ste zainteresirani, pokličite 01 475 00 35 ali sporočite na Natasa.Kuzmic(at)varuh-rs.si.

Natisni: