Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Izjava varuha človekovih pravic ob dnevu otrokovih pravic

Ob šestnajsti obletnici sprejema Konvencije Združenih narodov o otrokovih pravicah ugotavljamo,  da bi morali za njeno polno uveljavitev pristojni organi v Republiki Sloveniji čimprej sprejeti še manjkajoče predpise, predvsem pa spremeniti način izvajanja nekaterih pravic. Zato pričakujemo, da bo zlasti novi družinski zakonik, ki je že v pripravi, omogočil uresničitev vseh tistih otrokovih pravic, ki jih v vsakdanjem življenju najbolj pogosto kršijo njihovi starši. Predvsem opozarjamo na pravico otrok do stikov z obema staršema, saj otrok ni lastnina tistega, ki mu je dodeljen v vzgojo in varstvo. Država pa mora poskrbeti, da se bosta v vseh postopkih, ki zadevajo otroka, njegovo mnenje oziroma njegova volja slišala, pa tudi upoštevala, kar se pogosto zanemarja. Prav tako želimo, da bi bil čimprej sprejet zakon, ki bo preprečeval in omejeval kakršnokoli nasilje nad otroki ter celotno družbo zavezal k nenasilnemu reševanju sporov.  
Varuh opozarja tudi na priporočilo Državnega zbora Republike Slovenije, naj Vlada Republike Slovenije  preuči njegov predlog za povišanje starostne meje, do katere je otrok upravičen do nadomestila preživnine, pri čemer varuh predlaga tudi poostritev ukrepov zoper tiste, ki preživnine kljub dohodkovnim možnostim ne plačujejo. 
Varuh si bo še naprej prizadeval, da bi bilo čimveč otrok in mladostnikov seznanjenih s svojimi pravicami, hkrati pa tudi z dolžnostmi, ki iz njih izhajajo, saj je vsaka človekova pravica omejena s pravicami drugih.

Matjaž Hanžek
Varuh človekovih pravic

Natisni: