Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

O pravicah in možnostih otrok na okrogli mizi Otrok pred sodiščem

Svetovalka varuha mag. Martina Jenkole bo na okrogli mizi z naslovom Otrok pred sodiščem ob dnevu otroka spregovorila o tem, ali ima otrok samo pravico ali tudi možnost, da pove svoje mnenje.

Okroglo mizo, ki bo od 14. ure potekala v Štihovi dvorani (okrogla dvorana) Cankarjevega doma v Ljubljani, bo vodila Liana Kalčina, predsednica Komisije za otrokove pravice pri ZPMS in direktorica IDC Sveta Evrope. Udeleženci bodo skušali razgrniti strokovne in praktične probleme, predstaviti dobre prakse in oblikovati predloge za prihodnje aktivnosti.
Med drugim bodo skušali najti odgovore na vprašanja ali smo v Sloveniji storili dovolj, da bi vsi, ki so vključeni v pravosodne postopke, v katerih se odloča o otroku, delovali dovolj usklajeno, v skladu z duhom obeh mednarodnih konvencij in seveda v najboljšo korist otroka. So dovolj dobro usposobljeni za svoje delo? Bi potrebovali dodatne specialistične študije? Ali imajo otroci dovolj informacij o svojih pravicah v postopkih, imajo možnost povedati svoje mnenje, izraziti svoj interes? Storimo dovolj, da bi otroci ne bili pod izjemnim psihološkim pritiskom enega od obeh roditeljev, zaradi česar ne smejo ali ne zmorejo povedati tistega, kar zares želijo in čutijo? Spraševali se bodo tudi, kdo v takšnih primerih zastopa otroka pred sodiščem, kdo je njegov zaupnik, kdo zagovornik, ki ga spremlja v vseh postopkih na vseh ravneh in zakaj še nimamo varuha otrokovih pravic.

Predsavitev mag. Martine Jenkole lahko najdete na spodnji povezavi.

Natisni: