Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Srečanje članov Svetovnega združenja ombudsmanov (IOI)

Varuh človekovih pravic Matjaža Hanžek se od 7. do 11. novembra udeležuje srečanja članov Mednarodnega združenja ombudsmanov (IOI), ki poteka v mestu St. John's v državi Antigva in Barbuda. Gosti ga ombudsman omenjene države dr. Thomas Hayden.
 
Srečanja se slovenski varuh udeležuje kot eden štirih direktorjev iz Evrope. Septembra 2004 je bil namreč edini od štirih direktorjev ponovno izvoljen na funkcijo in je še vedno pooblaščen za srednjo in vzhodno Evropo. Direktorji evropskega dela so poleg slovenskega varuha še finska ombudsmanka Ritta-Leena Paunio, ombudsman Severne Irske Thomas Frawley ter avstrijski ombudsman Peter Kostelka. Slednji je tudi izvoljen predsednik nove sestave evropskih direktorjev.
Mednarodno združenje ombudsmanov je bilo ustanovljeno leta 1978 in združuje vse organizacije ombudsmanov širom sveta. Njegovi glavni cilji so promocija koncepta ombudsmana in spodbujanje njegovega razvoja po svetu, razvoj in operacionalizacija programov, ki omogočajo izmenjavo informacij in izkušenj med ombudsmani po svetu ter izobraževalnih programov za ombudsmane, spodbujanje in podpora raziskovalne dejavnosti v institucijah, zbiranje, shranjevanje in širjenje informacij, nudenje finančne pomoči z namenom spodbuditi razvoj koncepta ombudsmana v državah, ki ga še nimajo, ipd.

Natisni: