Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Vlada sprejela mnenje k poročilu varuha človekovih pravic

Ljubljana, 22. septembra (STA) - Vlada je na današnji seji sprejela mnenje k poročilu varuha človekovih pravic za leto 2004 ter informacijo o realizaciji priporočil DZ, sprejetih ob obravnavi poročila varuha za leto 2003. Vladne seje se je udeležil tudi ombudsman Matjaž Hanžek, ki je povedal, da se raven varstva človekovih pravic in svoboščin v dviguje, sodelovanje z vlado pa izboljšuje.
Mnenje k tokratnemu desetemu rednemu letnemu poročilu varuha vsebuje poročilo o že odpravljenih pomanjkljivostih, na katere je opozoril varuh, načinih reševanja odprtih vprašanj, sprejetih ukrepih za reševanje problematike ter načrtovane ukrepe za izboljšanje stanja, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Robert Marolt.

Vlada v svojem odgovoru namenja veliko pozornost pravicam manjšin, enakim možnostim, volilnim pravicam, varstvu osebnih podatkov, področju poprave krivic, področju denacionalizacije, sodnim postopkom, davkom in carinam, razmeram v šolstvu, sociali, stanovanjskemu področju, pokojninskem, invalidskem, zdravstvenem in socialnem varstvu, predvsem pa varstvu otrokovih pravic, je navedel Marolt.

Hanžek je na seji vlade po Maroltovih besedah povedal, da v letnem poročilu za leto 2004 ni predstavljeno splošno generalno stanje na področju človekovih pravic in svoboščin, temveč so v njem zajeti kritični primeri v praksi. Raven varstva človekovih pravic in svoboščin se sicer po Hanžkovi oceni dviguje, sodelovanje z vlado pa bistveno izboljšuje.

Kot je povedal Marolt, je Hanžek opozoril predvsem na spoštovanje človekovih pravic na naslednjih področjih: ustavne pravice, omejitve osebne svobode, pravosodje, upravne zadeve, področje okolja in prostora, stanovanjske zadeve, delovna razmerja in brezposelnost, zdravstveno varstvo, zdravstveno zavarovanje, pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter socialno varstvo.

Pri pripravi mnenja k poročilu varuha človekovih pravic za leto 2004 so sodelovala ministrstva in vladne službe, na katere se gradivo nanaša. Poročilo bo skupaj z mnenjem vlade obravnaval tudi DZ.

Natisni: