Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh sodeloval na prireditvi »Ustavimo nasilje« v Novem mestu

V Novem mestu so se odločili s posebno prireditvijo opozoriti na diskriminacijo. Prireditev z naslovom »Ustavimo nasilje« so 17. septembra organizirali novomeški samostojni in neodvisni ustvarjalec Filip Robar Dorin ter predstavniki Društva za razvijanje prostovoljnega dela iz Novega mesta v Kulturnem centru Janeza Trdine. Kot poudarjajo prireditelji, skušajo s tem odgovoriti na vse pogostejše pojave diskriminacije, nestrpnosti, verbalnega in fizičnega nasilja v Novem mestu, ki so posledica napačnega razumevanja pravice do svobodnega izražanja mnenja.
Po mnenju organizatorjev so pojavi diskriminacije ter nestrpnosti do drugače mislečih dosegli višek julija letos v obliki letakov s protiromsko vsebino, ki so odkrito razpihovali sovraštvo in pozivali k nasilju.
Prireditev »Ustavimo nasilje« so zato pripravili kot poziv demokratični javnosti, da podpre skupna prizadevanja za ustavitev naraščajoče nestrpnosti, ki se kaže predvsem v odnosih do nerazvite romske manjšine in do mnogih drugih skupin, ki ne ustrezajo podobi t.i. idealnega državljana. V skupino, ki je deležna diskriminacije in nestrpnosti, v društvu uvrščajo še begunce, tujce, brezdomce, invalide in starejše občane.
V predstavitvi protidiskriminacijskih programov vladnih in nevladnih organizacij na stojnicah je s svojim promocijskim materialom sodeloval tudi varuh človekovih pravic. Predstavitev je bila popestrena s projekcijami kratkih filmov, med drugim tudi filma »BRČV« ter podpisovanjem posebne peticije. Organizatorji so pripravili tudi kulturno prireditev z nastopom znanih slovenskih glasbenikov, pesnikov, plesalcev ter drugih ustvarjalcev. Med kulturnimi točkami so k strpnosti pozvali tudi Filip Robar Dorin, Meta maksimovič, Jožko Horvat-Muc ter varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek.

 

Natisni: