Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh nasprotuje poniževanju pripornikov

Na televiziji in v tiskanih medijih je bilo v zadnjih dneh  večkrat prikazano, kako štirje pazniki spremljajo (nosijo) Davorina Sadarja, pripornika ZKPZ Maribor, iz pripora na Okrožno sodišče v Mariboru zaradi udeležbe na naroku po pozivu sodišča. Pri tem je bil Sadar zgolj v spodnjicah. Tako oblečen (slečen) je bil izpostavljen medijem, saj so očitno pazniki in sodnica dovolili, da se ga fotografira in slikovno snema tako na poti na sodišče kot v sami sodni zgradbi in celo v sodni dvorani.

Varuh meni, da je takšno izpostavljanje pripornika, oblečenega zgolj v spodnjice, ponižujoče in v temelju posega v človekovo dostojanstvo. Varuh je že večkrat poudaril in opozoril, da je nedopustno vsakršno ponižujoče izpostavljanje pripornika, ko se ga spremlja na sodišče, kar seveda še bolj velja za čas njegove prisotnosti v sodni dvorani.

Pripornika je po mnenju varuha mogoče na sodišče privesti tudi v spodnjicah ali sicer pomanjkljivo oblečenega, če ob nasprotovanju in upiranju ni druge možnosti. Avtoriteto sodišča je v pravni državni seveda nujno zagotoviti in pripornik s svojim ravnanjem ne more preprečiti privedbe pred sodnika, meni Varuh.

Varuh pa nasprotuje izpostavljanju slečenega pripornika medijem. Če je že bil potreben tako skrajen ukrep, da je bil pripornik v spodnjicah priveden na sodišče, pa bi morali pazniki in sodišče zagotoviti njegov neopazen prihod na sodišče (na primer skozi stranski vhod v sodno zgradbo in po hodnikih sodne zgradbe), da bi bilo onemogočeno slikovno snemanje in fotografiranje.

Še posebej pa bi morali za pripornikovo dostojanstvo poskrbeti, ko je bil pripornik v sodni dvorani. Že tako namreč veljajo stroga pravila, kdo sme dovoliti slikovno snemanje in fotografiranje v sodni dvorani. A tudi, če je bilo takšno dovoljenje dano, bi po mnenju varuha morala sodnica prepovedati slikovno snemanje in fotografiranje v sodni dvorani, ker je bil pripornik tja priveden v spodnjicah. Zavod za prestajanje kazni zapora in tudi sodišča so ustavno zavezana k zagotavljanju dostojanstva pripornikov.

Varuh je za pojasnilo o odločitvi in ravnanju ZPKZ Maribor in odločitvi sodnice, da je bil Davorin Sadar na poti na sodišče, v sodni zgradbi in v sodni dvorani izpostavljen slikovnemu snemanju in  fotografiranju, čeprav je bil v spodnjicah, zaprosil Okrožno sodišče v Mariboru in Upravo za izvrševanje kazenskih sankcij.

Matjaž Hanžek
Varuh človekovih pravic

Natisni: