Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh o sovražnem govoru in zakonu o RTV Slovenija

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek je na novinarski konferenci, 6. 9., opozoril na problematiko sovražnega govora na spletnih straneh, čemur bomo v prihodnje v novoustanovljenem oddelku za boj proti diskriminaciji in nestrpnosti posvetili še več pozornosti.
Varuh je orisal konkreten primer razpihovanja sovraštva prek spletne strani, o katerem je urad obvestil ljubljansko tožilstvo. Omenjena spletna stran vsebuje številne zapise in sporočila s "skrajno negativnim izražanjem do določene skupine ljudi", na primer do tujcev ali žensk. Gre za pozivanje k sovraštvu, meni ombudsman in dodaja, da je širjenje takšnih idej v nasprotju z ustavno prepovedjo spodbujanja neenakopravnosti ter razpihovanja sovraštva in nestrpnosti (63. člen), pa tudi številnimi mednarodnimi konvencijami s področja varstva človekovih pravic. Varuh je ljubljanskemu okrožnemu državnemu tožilstvu predlagal, da zadevo obravnava s stališča kaznivega dejanja zbujanja narodnostnega, rasnega ali verskega sovraštva, razdora ali nestrpnosti. Tožilstvo je opozorilo o spletni strani štelo kot kazensko ovadbo zoper neznanega storilca, zadevo pa so odstopilo policiji, "da ukrene vse potrebno za izsleditev storilca kaznivega dejanja".

Varuh je se ne strinja z načinom priprave in sprejemanja zakona o RTV. "Gre za primer, v katerem se ne upošteva drugih mnenj in pripomb strokovnjakov«, je dejal varuh Matjaž Hanžek in dodal, da je bil s tega vidika pri pripravi in sprejemanju zakona o RTVS narejen "korak nazaj v demokraciji".
Varuhov namestnik Jernej Rovšek pa je povedal, da je Varuh RS zainteresiran za čim boljši zakon in ohranitev javnega zavoda, na katerega bi morala imeti politika čim manjši vpliv. "Dejstvo je, da je obstoječi zakon slab in omogoča deviacije, vendar pa nov zakon na sistemski ravni omogoča vpliv politike na zavod oziroma v svojih določbah ne onemogoča njenega izrinjanja," je ocenil Rovšek.

Varuh se pridružuje naporom za ureditev problematike avtističnih otrok in v svoji izjavi poziva vse pristojne k ustreznim ukrepom. Varuh meni, da za ureditev problematike niso potrebne zakonske spremembe, ker lahko privedejo do diskriminacije drugih skupin s posebnimi potrebami, katere lahko zakonodajalec mimogrede izpusti iz zakonskih določil. Varuh meni, da je zakon, ki je pisan na splošno za vse otroke s posebnimi potrebami, sestavljen ustrezno, na pristojnih inštitucijah pa leži odgovornost, da otroke s posebnimi potrebami tudi prepoznajo in na pravi način obravnavajo.

Varuhov namestnik Aleš Butala pa je na novinarski konferenci predstavil primer, ko je bil na policijo brez pravic, ki gredo ob odvzemu prostosti, priveden mladoletni begunec iz Afganistana. V omenjenem primeru se je po besedah namestnika Butale pokazalo, da Slovenija ni delovala kot pravna in socialna država.

Natisni: