Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh ogorčen nad stališči URI Soča in ponovno poziva pristojne, da ne jemljejo invalidov za talce

Zdravnik piše recept

Varuh človekovih pravic Republike Slovenije (Varuh) že skoraj mesec dni opozarja pristojne na problematiko nezagotavljanja pregledov v Ambulanti za voznike s posebnimi potrebami na URI Soča v času zdravniške stavke. Kljub temu, da je večkrat argumentirano opozoril, da je stavka sicer legitimen način za dosego ciljev, da pa ne smejo biti stavkovni cilji zasledovani v škodo ranljivih skupin prebivalstva, napredka žal še ni videti. Ravnanje URI Soča, ki ne sliši Varuhovih priporočil in ne upošteva zavez, ki izhajajo iz Konvencije o pravicah invalidov, ocenjuje kot nespremljivo. Ogorčen je, da se jemlje invalide za talce.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina se namerava v prihodnjih dneh sestati s predsednikom vlade in ministrico za zdravje, kjer bo poleg drugih zdravstvenih tem izpostavil tudi problematiko URI Soča. Ta bi, po mnenju Varuha, sicer podlago oz. pot za izvajanje pregledov za podaljšanje vozniških dovoljenj invalidom starim med 18 in 65 let, v kolikor bi bila za to volja, zagotovo lahko našla. Ker je gordijski vozel treba presekati, bo varuh Svetina na srečanju ponovno apeliral, da naj vlada in državni zbor nemudoma zagotovita nesporno pravno podlago v zakonu, ki bo vendarle tudi invalidom omogočala, da bodo zdravniki zanje v času stavke opravljali vse zdravstvene storitve. Spomnimo, da je Varuh že prejšnji teden vladi javno predlagal, da čim prej pripravi predlog dopolnitev 46. člena Zakona o zdravniški službi, ki bo v času stavke tudi invalidom zagotovil vse zdravstvene storitve, tako kot to že zdaj zagotavlja za otroke do 18. leta, bolnike, starejše od 65 let, in nosečnice.

Sicer pa je Varuh v korespondenci z URI Soča izpostavil tudi kolizijo ustavnih pravic do stavke s pravico do zdravstvenega varstva in pravicami invalidov. »Pričujoče stiske invalidov, ki se v stiski obračajo ne le na Varuha, ampak tudi na medije, so zagotovo primer, kjer bi bila omejitev stavke zdravnikov upravičena. Invalidi in pacienti nikakor ne smejo biti talci v bitki moči med vlado in zdravniki, zato od pristojnih pričakujem, da naredijo vse, da zagotovijo spoštovanje njihovih pravic. Naj ob tem ponovno spomnim na izvrševanje pravic, ki izhajajo iz Konvencije o pravicah invalidov, iz katere izhaja, da morajo države pogodbenice invalidom omogočiti neodvisno življenje in polno sodelovanje na vseh področjih življenja ter zagotavljati pravico do samostojnega življenja in vključenosti v skupnost,« poudarja varuh Svetina.

Z URI Soča je Varuh v začetku marca prejel odziv, katerega sporočilo je bilo, da zdravniki dela ne bodo spreminjali, ker da je Odlok o opravljanju zdravniške službe v času stavke, ki ga je vlada sprejela 29. februarja 2024, nezakonit. »Tak odgovor je povsem nesprejemljiv in kaže na aroganco in brezbrižnost vodstva URI Soča. V Sloveniji je namreč edino pristojno za presojo o tem Ustavno sodišče RS. Poleg tega pa je iz človeškega vidika tudi edino razumno in pričakovano, da bi institucija, kot je URI Soča, pravice invalidov spoštovala v vseh okoliščinah. Od vodstva URI Soča zato pričakujem priznavanje pravic invalidom in ne zgolj posredovanje stališč stavkovnega odbora,« še izpostavlja varuh človekovih pravic Peter Svetina, ki v teh težkih časih pričakuje, da bo vendarle prevladal razum v korist ljudi.   

Natisni: