Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Na novinarski konferenci o letnem poročilu in aktualnih temah

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek-Travnik je na novinarski konferenci predstavila vsebino poročila varuha za leto 2006 in spregovorila o nekaterih aktualnih temah.

1. del zvočnega posnetka novinarske konference

2. del zvočnega zapisa novinarske konference

 

1. del - 4:15

Uvodoma je izpostavila teme, katerim bo osebno namenjala nekaj več pozornosti kot ostalim, ki jih strokovno pokrivajo vsi zaposleni pri varuhu. (poslušaj

1. del - 8:40

Povedala je, da je poročilo že predala predsedniku državnega zbora in predsedniku Slovenije, predaja predsedniku vlade pa bi se lahko zgodila šele enkrat po 12. avgustu. 

Predsednik državnega zbora dr. France Cukjati in varuhinja sta se na srečanju dogovorila, da naj bi bila obravnava letnega poročila za leto 2006 uvrščena na prvo redno oktobrsko sejo.

1. del - 12:17

Varuhinja je odgovarjala tudi na vprašanja novinarjev in med drugim nakazala oblikovanje letnega poročila za leto 2007 in spregovorila o oblikah svojega dela.

1. del - 15:20

Predstavila je tudi teme, ki jim je v prvih mesecih svojega delovanja v vlogi varuhinje posvečala pozronosti. Številčno so najbolj pereči še vedno sodni zaostanki, veliko pozornosti pa je namenila tudi pravicam otrok. Ob tem je dejala, da zakonodaja ne rešuje problematike ob razvezah staršev in da je to nujno urediti. Kot tretjo temo pa je izpostavila varovanje okolja, pri čemer je pograjala neodzivnost države in njenih institucij.

2. del - 0:40

Kot dobra in uspešna projekta prejšnjega varuha je izpostavila projekt preprečevanja diskriminacije in zagovorništvo.

2. del - 1:45

Predstavila ekipo najožjih sodelavcev ter oblike poslovanja. Med drugim je javnost seznanila z nekaterimi poslovanji zunaj sedeža in ogledi delovanja nekaterih institucij z omejenim gibanjem.

2. del - 5:33

Varuhinja meni, da mora zakonodajelec nujno izvršiti odločbo ustavnega sodišča o izbrisanih.

2. del - 7:23

Varuhinja podobno kot njen predhodnik ugotavlja nekatere poskuse zmanjševanja avtonomnosti institucije.

2. del - 11:55 (12:25)

Odgovorila je tudi na vprašanje, kako igralništvo posega v človekove pravice.

2. del - 13:50

Pojasnila je tudi svoje navedbe o povečanem številu želja za posredovanje varuha v primerih prisluškovanja. Dejala je, da je afera Sova pri ljudeh s takimi mislimi ali so nagnjeni k takim mislim spodbudila, da se v iskanju pomoči pogosteje obrnejo tudi na varuha.

2. del - 17:10

Dotaknila se je tudi šikaniranja oziroma spolnega nadlegovanja na delovnem mestu, posebej v vojski. Varuhinja ostro obsoja kakršnokoli nadlegovanje oziroma šikaniranje na delovnem mestu.

2. del - 19:40

Človekova pravica je umreti na dostojen način, je varuhinja poudarila ob vprašanju o nedavni smrti osebe, ki je iskala zdravniško pomoč.

2. del - 20:36

Spregovorila je tudi o reorganizaciji dela pri varuhu, ki se bo zgodila jeseni.

2. del - 23:11

Razjasnila je še ugibanja o nakupu novega avtomobila.

 

Natisni: