Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja poslovala v Novem mestu

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek - Travnik je s sodelavci danes poslovala v Novem mestu. Ob tej priložnosti je prirpavila tudi krajšo novinarsko konferenco, na kateri je med drugim povedala, da institucija Varuha zunanje poslovanje izvaja enkrat mesečno na različnih koncih Slovenije. V okviru današnjega obiska so se najprej pogovorili z novomeškim županom Alojzom Muhičem, v drugem delu pa so se srečali z enajstimi pobudniki iz širšega območja Novega mesta.

Obisk Novega mesta je bil povezan tudi z reševanjem romskega vprašanja. Ob  spremstvu podpredsednika krajevne skupnosti Bučna vas Silva Mesojedca so obiskali romsko naselje Brezje, kjer so se pogovorili z domačini in obiskali romski otroški vrtec.

Po pogovoru s prebivalci romskega naselja je varuhinja povedala, da razume mnenje Silva Mesojedca, da koncentracija romskega življa na enem mestu prinaša veliko težav. Po eni strani gre za nekakšno getoizacijo in izolacijo, po drugi pa prihaja v naselju do močnejših sporov z manjšo možnostjo reševanja in vključevanja zunanjih dejavnikov.

V vsebinskem sklopu ostalih pogovorov, ki so bili zaupne narave, je varuhinja obravnavala pretežno spore iz delovnih razmerij in, po njeni sodbi, glede na druga območja relativno malo sodnih sporov. Drugače je število pritožb z novomeškega območja primerljivo s slovenskim povprečjem, upravičenih pa je približno petina.

Po besedah varuhinje se na Varuha človekovih pravic pogosto obračajo ljudje, zaznamovani s tragičnimi zgodbami in hudo materialno stisko. Po njeni oceni je v nekaterih predelih Slovenije revščina hud problem, zato so se odločili 20. maja v Ljubljani prirediti poseben posvet na temo Revščina in človekove pravice.

Varuh človekovih pravic RS letos že drugo leto poteka izvajanje pilotnega projekta Zagovorništvo otrok. Namestnik varuhinje Tone Dolčič je pojasnil,  da projekt izvajajo v sodelovanju z nevladnimi organizacijami, ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve ter Fakulteto za socialno delo, za projekt pa so dobili odobrena proračunska sredstva. S projektom bodo otrokom, ki se znajdejo v stiskah, pri katerih jim njihovi zakoniti zastopniki ne morejo pomagati, zagotovili zaupnega zagovornika. Iz zaključkov projekta bodo izšle zakonske dopolnitve ali poseben zakon, ki bi tovrstnega zagovornika legaliziral, je dejal Dolčič.

Natisni: