Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja spet opaža premajhno seznanjenost s pravicami

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek - Travnik je včeraj, 22. 6. 2010, s sodelavci poslovala v občini Ljutomer.

Srečala se je s 15 pobudniki in poslovanje na krajši novinarski konferenci po pogovorih ocenila kot eno težjih doslej, saj v večini izpostavljenih primerov Varuh človekovih pravic RS ne bo mogel ukrepati.

Pobudniki so se z varuhinjo, njeno namestnico mag. Kornelijo Marzel in drugimi sodelavci pogovarjali predvsem o vprašanjih povezanih s socialno problematiko. Največ je bilo vprašanj glede dolgotrajnosti sodnih postopkov, nekaj je bilo pritožb zoper delo odvetnikov ter pripomb na delo občinske uprave in lokalnih organizaciji.

Varuhinja pa je tudi v Ljutomeru zaznala, da so ljudje premalo seznanjeni s svojimi pravicami in da ne znajo poiskati informacij. Gre za primere ljudi, ki spadajo v ranljivejše skupine (brezposelni, revni, starejši, tujci,...). Varuhinja je prepičana, da je odmaknjenost od virov informacij za mnoge od njih lahko usodna, saj zamujeni roki za uveljavljanje pravic zmanjšajo možnosti za rešitev problema.

Varuh bo na lastno pobudo sprožili postopek za odpravo arhitektonskih ovir za invalide do nekaterih pomembnih ustanov v Ljutomerski občini.

Poslovanje zunaj sedeža je oblika delovanja Varuha človekovih pravic RS, namenjena vsem, ki  ne morejo priti v Ljubljano. Izvaja se enkrat mesečno v različnih krajih po Sloveniji. Na pogovor z varuhinjo in njenimi sodelavci se lahko na brezplačno telefonsko številko 080 15 30 prijavijo vsi, ki menijo, da so jim kršene njihove pravice oziroma bi jim lahko Varuh človekovih pravic RS v okviru svojih pristojnosti kakorkoli pomagal.


Natisni: