Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja poslovala v Metliki

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek - Travnik je 20. 5. 2010 poslovala v Metliki, kjer se je pogovarjala s šestimi strankami z raznih koncev Bele krajine. Vprašanja so se dotikala sociale, brezposelnosti, zlorab delodajalcev, težav s preživnino za otroke in podobno, je dejala. Stanje glede človekovih pravic v Beli krajini je ocenila za alarmantno.

Kot je povedala, toliko grenkih zgodb, pri katerih kot varuhinja ne more pomagati, na poslovanju zunaj sedeža njenega urada že dolgo ni slišala. Od države pričakuje, da bo glede socialne stiske naredila več, Bela krajina pa je z majhnim številom delovnih mest, ki delodajalcem omogočajo izkoriščanje, potrebna posebne pomoči, je opozorila.

Pri metliški županji Renati Brunskole se je najprej okvirno seznanila s socialno problematiko območja, pri pogovorih s strankami pa je bolj kot drugje zaznala težave s socialnimi vprašanji, ki se kažejo na različne načine: na primer z vprašanji, kako preživeti z državno socialno pomočjo v primerih, ko nekdo izkoristi vse dodatne možnosti, ki so mu na voljo, je pojasnila. Po njenih besedah je to vprašanje, ki ga Varuh človekovih pravic vedno znova postavlja aktualnim ministrom in zapisuje v letna poročila.

Nadaljevala je, da se je drugi primer nanašal na zaposlovanje, prvič pa je v taki obliki slišala, da neka delovna organizacija delavce, ki se poškodujejo na delu, nagovarja, da ne oddajo prijav o poškodbah, temveč jim v zameno za molk ponuja lažje delo in nobenih odtegljajev zaradi bolniškega dopusta, delavci pa to sprejemajo, je poudarila.

Spet v drugem primeru je slišala, da se delavci zaradi slabih delovnih pogojev in bojazni, da se bo njihov položaj še poslabšal, ne upajo pritoževati. Gre za zlorabo delodajalcev, ki se je ne da enostavno dokazati, je dejala. Opozorila je še na podjetje, ki je iz domačega kraja v Beli krajini 35 delavk premestilo na delovno mesto v Kranj, zaradi česar so dale odpoved.

Očitno se delodajalci zavedajo, kakšen poduk predstavlja vse našteto za zaposlene, nasprotno pa so delavci v zelo neenakopravnem položaju, je dodala. Ogroža jih tudi dejstvo, da imajo delodajalci v Beli krajini raje tuje delavce, ki jih lahko zaposlujejo za določen čas, ti pa so pripravljeni delati in delavnik podaljševati do skrajnih meja izčrpanosti brez pripomb, je podčrtala.

Kot je povzela varuhinja, bo vse delovne organizacije, za katere je izvedela ob poslovanju, prijavila inšpekcijskim službam.

Natisni: