Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja poslovala v Piranu - zvočna posnetka novinarske konference

 

Zvočni posnetek poslovanja - 1 del. (MP3)

Zvočni posnetek poslovanja - 2 del. (MP3)

 

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek - Travnik je z ekipo svetovalcev 24. 3. 2010 prvič v svojem mandatu poslovala v občini Piran, kjer se je pogovorila z desetimi občani. Tri občanske pobude so se nanašale na sodne postopke. V enem primeru naj bi kršitev zagrešil policist koprske policijske postaje, v zadevo pa naj bi bil vpleten mladoletnik.

"Očitki so bili taki, da zbujajo resne pomisleke, ali je bil postopek, ki je bil opravljen, v skladu s pravili stroke," je na novinarski konferenci po končanem poslovanju varuhinje pojasnil namestnik varuhinje Ivan Šelih. Zadeva je v formalnem predkazenskem postopku, v okviru svojih pristojnosti pa jih bo preverila tudi varuhinja.

Glede sodnih postopkov je Šelih dejal, da Varuh človekovih pravic v njih sicer ne more posredovati, so pa poskušali pobudnikom podati čim bolj jasen uvid v stanje zadeve in konkretnih postopkov. "Pozvali smo jih, naj se na nas obrnejo, če bi v obravnavi konkretnih postopkov prišlo do zastoja," je dejal Šelih.

Dr. Čebašek - Travnikova je opozorila na sodni primer, v katerem se je stranka znašla v veriženju sodnih postopkov, ki jih vse po vrsti izgublja, pri tem pa, kot je dejala, navaja stvari, ki so vredne razmisleka. S podobnimi primeri, lažnimi izjavami v sodnem zapisniku in veriženjem sodnih postopkov, za katere pa stranke nimajo denarja, se po mnenju varuhinje pojavljajo tudi drugod po Sloveniji, a manj izrazito.

Varuhinja je opozorila še na pravno neznanje ljudi, ki se ne znajdejo v "labirintu predpisov". "Opažamo, da ljudje, ki so v pogodbenih odnosih s katerim od državnih organov, ne pripisujejo dovolj pozornosti jasnosti pogodbenih določil," je poudarila. To se je po njenih besedah v Piranu pokazalo glede pogodb o najemu kmetijskih zemljišč.

Varuhinja je ob robu poslovanja v Piranu obiskala Primorski pravni center v Kopru. Center nudi pravno pomoč za vsa pravna področja, od začetka nastanka novembra lani pa so po besedah varuhinje zabeležili okrog 200 primerov.
Pozdravila je delovanje centra, ki prinaša po njenem vsebinsko dopolnitev za pravno pomoč državljanom. Dejala je, da v center prihajajo predvsem ljudje, ki si pravne pomoči ne morejo privoščiti, med tematikami pa prevladujejo delovno in družinsko pravo, preživnine in najemne pogodbe.

Poslovanje zunaj sedeža v občinah je oblika dela Varuha človekovih pravic, ki institucijo približa ljudem po celi Sloveniji. V pogovorih z župani posameznih občin varuhinjo navadno najbolj zanima delovanje socialne države, socialna problematika, šolstvo, zdravstvo in okoljske zadeve, je v Piranu še pojasnila.

Natisni: