Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja poslovala v Mariboru

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek - Travnik je 10. 2. 2010 s sodelavci poslovala v Mestni občini Maribor. Po srečanju z županom Francem Kanglerjem se je dopoldne posamično pogovarjala z 21 pobudniki, ki menijo, da so jim kršene pravice oz. bi jim lahko Varuh človekovih pravic RS v okviru svojih pristojnosti kakorkoli pomagal.

Kot je na novinarski konferenci po srečanjih z občani povedala varuhinja, je največ težav pobudnikov povezanih s sodnimi zadevami in socialno tematiko, večkrat pa tudi v povezavi obeh omenjenih problematik. Med sodnimi zadevami so se pobudniki v glavnem pritoževali zaradi dolgotrajnosti sodnih postopkov, v več primerih predstavili tudi nestrinjanje s sodnimi odločitvami.

"Varuh lahko ukrepa le v primerih predolgih sodnih postopkov, tako da na sodiščih preverimo razloge za te primere. Ne moremo pa spreminjati odločitev sodišča, tudi v primerih, če se nam morda zdijo krivične," je dejala varuhinja in dodala, da so v takih primerih pričakovanja ljudi pogosto nerealna, saj od Varuha pričakujejo, da bo lahko odpravil tudi takšne morebitne krivice.

Varuhinja je od današnjih primerov posebej izpostavila dve družini, ki se še vedno spopadata s težavami izbrisanih. Sodne poti so jim bile že zavrnjene in pravnomočno zaključene, zato je zdaj njihova edina možnost nastajajoči zakon, ki bi lahko omogočil popravo krivic vsaj z delnimi odškodninami. Kot je dejala, jo takšne zgodbe vselej znova pretresejo, tudi danes, ko so jo njihove sodne odločbe "navdale z grenkobo in ji je včasih zelo žal, da živi v taki državi, ki kaj takega omogoča".

Med ostalimi primeri je bilo poleg težav v postopkih občanov na občinah in upravnih enotah največ primerov zaradi socialnih stisk. Med njimi so se znašli primeri stanovanjskih problemov in s tem povezanih deložacij, težave občanov s Zavodom za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ko gre za zavrnjene dodatke za pomoč, pa tudi težave s centri za socialno delo, bankami in nekaterimi drugimi ustanovami. Izraženo je bilo nezadovoljstvo nad delom nekaterih inšpekcijskih služb, pa tudi primer nezadovoljstva zaradi bližine in načina življenja romskih družin.

Sicer pa je varuhinja, kot je sama dejala, v pogovoru z županom danes slišala veliko spodbudnih besed, predvsem o tem, kaj je občina v zadnjem času postorila za invalide, Kangler pa naj bi se ji pohvalil tudi z dobro zastavljeno okoljsko politiko. Ob tem jo je seznanil tudi z nekaterimi težavami, predvsem tistimi, ki so povezane s slabim odzivom države na prošnje mestne občine v zvezi z negativnimi razpisnimi rezultati za nekatere večje mestne projekte kot je npr. Evropska prestolnica kulture (EPK).

Natisni: