Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja poslovala na Ptuju

Varuhinja člolvekovih pravic je v sredo, 8. 7. 2009, skupaj s sodelavci poslovala na Ptuju. Na pogovore so se lahko vnaprej prijavili vsi, ki menijo, da so jim bile kršene njihove pravice s strani državnih organov, organov lokalne skupnosti ali nosilcev javnih pooblastil.

Pogovori so potekali v prostorih Mestne občine Ptuj na Mestnem trgu 1.

Po zaključku srečanj s pobudniki je varuhinja ugotovitve poslovanja predstavila na krajši novinarski konferenci.

Zvočni posnetek novinarske konference je dosegljiv tukaj.

Varuhinja človekovih pravic je skupaj s sodelavci opravila pogovore s 25 pobudniki, ki niso bili samo s Ptuja, ampak tudi s širšega ptujskega območja. Varuhinja obisk ocenjuje kot učinkovit, prepričana je tudi, da bodo lahko pomagali nekaterim pobudnikom.

Pobudniki so bili razdeljeni v tri skupine. V prvi skupini so tako govorili o zdravstvenih in socialnih problemih, predvsem pa so pobudniki v tej skupini izpostavljali socialno stisko, v kateri so se znašli, saj zaradi zdravstvenih težav na trgu dela niso konkurenčni.

V drugi skupini so spregovorili o prostorskih in okoljskih težavah, po mnenju varuhinje pa pobudnike moti predvsem neustrezno odzivanje državnih in lokalnih organov pri uresničitvi prostorskih načrtov.

V tretji skupini so ponudniki izpostavili težave s pravosodjem in varuhinjo opozorili na sum nekaterih nepravilnosti pri delu sodnikov in odvetnikov.

Natisni: