Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja o poslovanju v Črni na Koroškem

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek-Travnik je v četrtek, 14. 5. 2009, poslovala v Črni na Koroškem. Na pogovor z varuhinjo se je vnaprej prijavilo šest Korošcev, dva sta prišla nenajavljena, glavnina predstavljenih problemov pa je bila povezana z okoljem in prostorom, je na novinarski konferenci po opravljenih pogovorih povedala varuhinja.

Medtem ko se pri obiskih drugih slovenskih krajev na varuhinjo ljudje obračajo predvsem s socialnimi problemi, pa je bilo v ospredju tokratnih pogovorov več problemov povezanih z okoljem in prostorom oz. posledicami onesnaženja okolja s težkimi kovinami v zgornji Mežiški dolini. O tem se je še pred pogovori z najavljenimi sogovorniki varuhinja pogovarjala tudi z gostiteljem županom občine Črna na Koroškem Janezom Švabom.

Varuhinja je zaradi izstopajočega problema onesnaženega okolja napovedala, da bodo območje še enkrat obiskali njeni sodelavci, skupaj z njeno namestnico mag. Kornelijo Marzel in svetovalko za področje varovanja okolja, ki bodo natančno pregledali vse vidike onesnaženja okolja.

Namen ponovnega obiska bo oblikovati načrt, kako lahko Varuh človekovih pravic pomaga prebivalcem zgornje Mežiške doline pri uveljavljanju pravic in tudi odškodnin, ki bi jim jih lahko zagotovila država glede na to, da nosijo posledice onesnaženja okolja.

Na napovedan pogovor k varuhinji so prišli trije občani Raven na Koroškem, dva iz občine Črna na Koroškem in eden z območja občine Slovenj Gradec. Kot je dejala varuhinja, je glede na velikost kraja, v katerem je poslovala, obisk pričakovan.

Poleg problemov, povezanih z okoljem, so sogovorniki varuhinji predstavili tudi probleme s področja urejanja prostora, področja inšpekcij in črnih gradenj, težave na področju družinskih razmerij in en problem, povezan z delovnim razmerjem. Med predstavljenimi pa ni bilo problemov, neposredno vezanih na revščino ali na delo sodišč, s katerimi jo ponavadi seznanjajo prebivalci drugih regij.

Varuhinja bo s sodelavci - v Črni jo je spremljal njen svetnik Ivan Šelih - predstavljene težave v prihodnje preučila, pridobila odgovore pristojnih in šele nato lahko izda končno mnenje. Kot je dejala, lahko to traja tudi več let, kot je to v primeru družine Zavodnik z območja občine Ravne na Koroškem, ki se vleče že 15 let in se po njenih besedah bliža koncu, kar zadeva izdajo mnenja varuhinje.

Natisni: