Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh na srečanju z ministrico za pravosodje

Varuh Svetina s pravosodno ministrico

Varuh človekovih pravic Peter Svetina se je danes, 26. marca, srečal s pravosodno ministrico Andrejo Katič.

Varuh človekovih pravic je lani prejel največ pobud s področja civilnih postopkov, potekom sodnih postopkov, veliko pobudnikov je bilo tudi nezadovoljnih s sodnimi odločitvami. »Prejeli smo veliko očitkov o pristranskosti posameznega sodnika ali sodnice. Od nas pobudniki velikokrat pričakujejo, da razveljavimo sodne odločitve, kar je seveda izven naših pristojnosti. Jim pa v odgovorih pojasnimo pravne možnosti, ki jih še imajo kot stranke v postopku,« je pojasnil varuh.

Varuh je odzivanje pristojnih pri obravnavi pobud ocenil kot dobro, prav tako meni, da sojenje v razumnem roku ni več sistemski problem. Izpostavil pa je več neuresničenih preteklih priporočil, predvsem glede dostopnejše brezplačne pravne pomoči. Zavzel se je tudi za uresničitev odločbe ustavnega sodišča glede odprave neskladja pri ureditvi plačnega položaja sodnikov.

Med srečanjem sta tako varuh kot ministrica izpostavila, da izziv še naprej ostaja tudi dvig zaupanja javnosti v delovanje sodstva in da neutemeljene diskreditacije k temu ne pripomorejo. Poudarila sta, da si je za uspešno delo sodišč treba še naprej prizadevati tudi za izboljšanje zakonodaje, ki je podlaga za delovanje sodne veje oblasti ter za odpravljanje prostorskih in kadrovskih težav v sodstvu.

Sogovornika sta se dotaknila tudi priprave novele Zakona o varuhu človekovih pravic, kjer je varuh Svetina predstavil poglede Varuha na to tematiko. Varuh se zavzema za krepitev položaja institucije v skladu z mednarodnimi standardi.

Natisni: