Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Namestnica varuha na 3. predsedničinem forumu o odgovornosti do starejših

»Pravica do varnega in dostojnega življenja se nikoli ne postara. Za njeno polno uresničevanje so nujni zadostni kadri, ustrezni pogoji dela v institucionalnem varstvu ter učinkovite in enako dostopne druge oblike neinstitucionalne pomoči. Idej, ukrepov in dobrih praks je precej. Odgovornost države je, katere bo uporabila, kako bo »pozdravila rane« in pa predvsem - koliko denarja bo za to namenila. Skrb prav vsakega od nas je, da družbena odgovornost do spoštovanja starejših in njihovih pravic nikoli ne zastara,« je na tretjem Predsedničinem forumu z naslovom Ustvarjanje kulture mirnega sobivanja: Forum o (ne)nasilju, ki je 15. 5. 2024 potekal na Brdu pri Kranju v sklopu spoštovanja starejših in njihovih pravic poudarila namestnica varuha človekovih pravic dr. Dijana Možina Zupanc.

Namestnica je poudarila, da bo ključnega pomena za spoštovanje starejših in njihovih pravic proaktivno delovanje države, institucij in vsakega od nas. Nujna je jasno začrtana časovnica z določno opredeljenimi učinki in vzpostavljenim efektivnim in transparentnim nadzorom, ki je finančno oprijemljiva.

Vzpostaviti je treba delujoč sistem institucionalnega varstva in ga zadostno kadrovsko podkrepiti, oblikovati dostojne delovne pogoje in zagotoviti ustrezno plačilo za opravljeno delo, zato mora biti sistem financiranja vzdržen, odločevalci pa morajo imeti posluh za izboljšave. Obenem je treba po več kot 30 letih od besed preiti k dejanjem in okrepiti procese deinstitucionalizacije ter drugih oblik pomoči starejšim in drugim ranljivim skupinam. »Pri sprejemanju pravnih podlag s tega področja je nujno upoštevati izkušnje, predloge in pripombe s terena. Izkušnje so nas že naučile, da vzpostavitev regulativnih okvirjev, ki s prakso nimajo veliko skupnega, ni smiselna. Preprosto povedano - morali se bomo odločiti, v kakšni državi želimo živeti in kako se želimo v njej starati,« je dejala namestnica varuha dr. Možina Zupanc.

Nujno je ozaveščanje in spodbujanje prijav stisk, neustrezne in nedostojne obravnave ter nasilnih ravnanj. Žrtvam je treba dati glas, jih slišati in jih zavarovati v najkrajšem možnem času, povzročitelje nasilja pa je treba kaznovati, je poudarila.

»Enako pomembno pa je tudi vzgajanje prihodnjih generacij z namenom, da ponotranjimo, da smo prav vsi del iste skupnosti. Spoštovanje starejših in njihovih pravic mora spet postati nekaj naravnega. Ključna besedna zveza, kako to doseči pa je krepitev družbene odgovornosti,« je še poudarila.

Natisni: